Loopbrug tussen torens van Haarlemse Koepel Kathedraal in gebruik genomen

Altijd al Haarlem van 60 meter hoogte willen bekijken zonder dat u daarvoor in een vliegtuig hoeft te stappen? Het is nu mogelijk. Speciaal voor het evenement Klim naar het licht is er een loopbrug geïnstalleerd tussen de 2 toren van de Koepel Kathedraal aan de Leidsevaart.

Belangrijke kerk

De grootste kathedraal van Haarlem is een van de belangrijkste kerken van de wereld en is gebouwd tussen 1850 en 1950. Hoewel de kerk een stuk jonger is dan veel andere exemplaren, moet er toch al het een en ander gerestaureerd worden. De goten lekken en het glas in lood zakt hier en daar wat in, om maar een paar voorbeelden te noemen.

Tochten door de torens

De afgelopen jaren is er hard gewerkt aan het opknappen van de kerk en inmiddels is de taak volbracht. Om dit te vieren organiseert de kerk van 1 mei tot 31 juli 2019 onder de noemer Klim naar het licht speciale tochten door de 2 torens van de kerk. Als kers op de taart kunnen bezoekers ook over de loopbrug tussen de torens lopen. Zodoende kunnen zij Haarlem van 60 meter hoogte bekijken, wat een uniek uitzicht oplevert. Toegangskaarten voor klim naar het licht zijn nu te bestellen op de website van de kerk.

Mannen- en vrouwentoren

De Koepel Kathedraal in Haarlem heeft -zoals gezegd- 2 torens: een mannen- en een vrouwentoren. Deze heten zo omdat tijdens de bouw van de kerk wordt bedacht dat mannen en vrouwen apart van elkaar geld zouden geven voor de bouw. Een soort wedstrijdelement, dus. Uiteindelijk zamelen de vrouwen het meeste geld in, waardoor hun toren mooier is dan de mannentoren. Degene die zich destijds ontfermt over het ontwerp voor de kerk is Joseph Cuypers, de zoon van de befaamde architect Pierre Cuypers. Cuypers senior is onder meer de architect van het Rijksmuseum en het Centraal Station van Amsterdam. Ook heeft hij de troon ontworpen waar de koning altijd op zit als hij de Troonrede voorleest.

kathedraal haarlem

De Koepel Kathedraal is ontworpen door Jos Cuypers, die zijn voorliefde voor Indiase architectuur laat terugkomen in het ontwerp.

Wilt u de toren van de Koepel Kathedraal bezoeken? Dan is het verstandig om snel tickets te kopen, want alleen in de maand mei kan dit tegen een gereduceerd tarief.

(Bron: Koepel Kathedraal Haarlem, Noordhollands Dagblad, ANP)

Geef een reactie