Duur 02:55
Gepubliceerd op 24 oktober 2017

40 topstukken uit Canon van Nederland in de schijnwerpers

In navolging op de tentoonstelling met de 50 vensters uit de Canon van Nederland in het Nederlands Openluchtmuseum worden nu in verschillende musea 40 topstukken die onze geschiedenis markeren in de schijnwerpers gezet.

Topstukken

Uiteindelijk moet het ‘Canonnetwerk’ uitgroeien tot tientallen musea en op dinsdag 25 oktober 2017 zijn de eerste 9 musea begonnen de voor de canon typerende topstukken uit de eigen collecties extra onder de aandacht te brengen. Het gaat vooralsnog om 40 topstukken die verhalen verbeelden uit 18 vensters. De 9 deelnemende musea zijn het Amsterdam Museum, het Hunebedcentrum, Museum Catharijneconvent, Museum Prinsenhof Delft, het Nationaal Militair Museum, het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, het Rijksmuseum van Oudheden, het Tropenmuseum en Het Scheepvaartmuseum.

Willem van Oranje

In het Rijksmuseum van Oudheden wordt bijvoorbeeld een Romeinse ruiterhelm belicht. Het Catharijneconvent toont onder meer een Statenbijbel, het Scheepvaartmuseum een historisch model van een VOC-schip en Museum Prinsenhof Delft besteedt aandacht aan de kogelgaten in de muur van de moord op Willem van Oranje. Op de nieuwe website van de Canon staat een overzicht van alle topstukken tot nu toe.

(Bron: ANP, canonvannederland.nl)

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer