Duur 06:53
Gepubliceerd op 9 januari 2022

Janny’s Frieskist: oogst van zorgboerderij in Donkerbroek

In de online serie Janny’s Frieskist, die aansluit op Denkend aan Holland, de Elfstedentocht, gaat Janny van der Heijden op bezoek bij bijzondere Friezen, die de meest uiteenlopende producten verbouwen of maken. In ruil voor klusjes hoopt Janny producten in haar Frieskist te krijgen, om daar uiteindelijk de meest Friese maaltijd ooit mee te maken. In aflevering 2 gaat Janny op bezoek bij Marike, Henk, Bas en Nynke op een zorgboerderij in Donkerbroek.

Zorgboerderij

Janny gaat op bezoek bij Marike. Zij is de de drijvende kracht achter een zorgboerderij in Donkerbroek. Het is een grote tuinderij met fruitbomen. Daarnaast kweken ze ook kweeappels die groeien aan struiken. Ze maken er gelei en wijn van. Henk, Bas en Nynke werken op de dagbesteding mee op de boerderij.

Bladblazen en oogsten voor stoofperen

Voor haar Frieskist is Janny op zoek naar stoofperen. Die hebben ze op de zorgboerderij, maar daar moet Janny natuurlijk wel eerst nog wat voor doen. Om het bos rond de boerderij toegankelijk te houden voor wandelaars worden de paden bladvrij gemaakt. Dus Janny mag aan de slag met de bladblazer. En ze mag helpen met het oogsten van de kweeappels.

In aflevering 1 van Janny’s Frieskist ging Janny langs bij boerinfluencer Welmoed.

Denkend aan Holland: de Elfstedentocht (4 afleveringen) is te zien vanaf zondag 2 januari 2022 om 21.40 uur op NPO 1. 

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer