In aflevering 4 van Denkend aan Holland gaan Janny en André op koesafari.

Janny en André gaan op koesafari in Denkend aan Holland

Bij een safari denken we toch al gauw aan uitgestrekte savannes in Afrika, met olifanten en giraffes. Maar ook in Nederland kunt u op safari. In de dierentuin, in het bos of… op koesafari. En dat laatste gaan Janny van der Heijden en André van Duin doen in aflevering 4 van Denkend aan Holland.

Met tractor en huifwagen op koesafari

In deze aflevering volgt het olijke duo de Overijsselse Vecht. Onderweg komen ze langs Ommen, waar ze vlakbij een heuse koesafari gaan doen. Boerin Simone Koggel heeft een kudde Brandrode runderen, die altijd buiten staan. Ze leven en grazen in het natuurgebied van Staatsbosbeheer. In een vintage tractor met huifwagen gaan Janny en André mee met Simone.

Op zoek naar de koningin van de kudde

De boerin vertelt onderweg van alles over de koeien en hun manieren. Zo heeft de groep een leidster, een koningin zoals Simone haar noemt. Zij wordt altijd vergezeld door 2 hofdames. Iedere koe heeft een eigen rol in de kudde.

De koesafari

De koeien zijn het geluid van de tractor gewend, Simone rijdt al 16 jaar rond tussen de dieren. Bekijk hieronder de koesafari die Janny en André doen.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Ga zelf op safari in Nederland

Waar in Afrika vaak de ‘big five’ wordt gespot (leeuw, olifant, buffel, neushoorn en luipaard), hebben we in Nederland de Grote Vijf. Dit zijn het edelhert, ree, wild zwijn en de bever. Deze kunt u in onze eigen natuur vinden. Ga bijvoorbeeld op avontuur in Nationaal Park de Hoge Veluwe, in Nationaal Park Veluwezoom, de Oostvaardersplassen, de Amsterdamse Waterleidingduinen of het Deelerwoud. Of wandel door een bos bij u in de buurt en kijk welke vogels u kunt spotten.

Denkend aan Holland is te zien op zaterdag 16 september 2023 om 21.30 uur op NPO 1. Dit is de laatste aflevering van seizoen 5. Oudere afleveringen terugkijken? Dat kan hier.

(Bron: Omroep MAX, Tubantia, Staatsbosbeheer, Nature Scanner. Foto: Omroep MAX.)

Geef een antwoord