‘Ik word gesterkt door mensen op straat die zeggen: Max, je maakt mooie programma’s’

Jan Slagter is ‘meningenmoe’. Als voorman van Omroep MAX krijgt hij regelmatig te maken met wat ‘heel Nederland’ vindt en daar heeft hij soms wel eens genoeg van. En hij staat niet alleen. Ook tv-maker Iris van Lunenburg staat af en toe versteld van de meningen van anderen. In LINDA. geven beiden een interview over de kracht van de media, succes, rechtvaardigheid, familie en dat niets in het leven vanzelf gaat.

Dingen rechtzetten en helpen

Jan Slagter is geboren in Den Haag. Hij heeft de Mulo gedaan en opleidingen op het gebied van reclame, marketing, communicatie en financieel management. Voor hij als omroep directeur aan de slag gaat is hij werkzaam bij de AMRO-bank en werkt in de reclamewereld. In 2002 richt hij omroep MAX op. Eén van de belangrijkste missies van MAX is om de samenleving te laten zien dat 50-plussers nog hartstikke actief meedoen en meetellen. De programma’s die MAX maakt zijn specifiek vanuit de leef- en denkwereld van de 50-plusser. Naast entertainment is dingen rechtzetten en mensen helpen ook een filosofie van de omroep. “We willen mensen hoop geven, een boei toewerpen. We zijn niet alleen een omroep. Als een lid een probleem heeft, helpen we. Positiviteit, dat willen we uitstralen, ook als het aankomt op ouderdom. Dat komt met gebreken, ja, en ik voel me geen 25 meer, maar ik heb nog zat energie. Als het vroeger op tv over ouderen ging, was het altijd kommer en kwel”, aldus Jan Slagter.

Foto: LINDA. / Alek

Niet één visie

Iris van Lunenburg wordt geboren in Port-au-Prince, Haïti. Ze studeert rechten en bestuurskunde, maar maakt beide studies niet af. Ze gooit het roer om en rondt de BNN University en BKB Academie af. Ze werkt voor 101.TV, NTR, KRO-NCRV en LINDA.tv. Daarnaast schrijft ze columns voor Metro en Quote. Iris is geadopteerd en groeit op in Emmen. “Niet elke donkere man of vrouw woont in Amsterdam en is non-stop met de zwartepietendiscussie bezig. Van donkere mensen wordt verwacht dat ze allemaal één visie hebben, één levenswandel”. Ook Van Lunenburg krijgt regelmatig te maken met de (ongevraagde) meningen van anderen. “Ik nam social media altijd heel serieus, maar er is daarbuiten een veel grotere wereld”, aldus Iris van Lunenburg.

Foto: LINDA. / Alek

Keerzijde

Bekend zijn opent vele deuren, maar er is ook een keerzijde. Zeker in de huidige cultuur waarbij iedereen op de verschillende mediakanalen zijn of haar mening kan verkondigen, gaat het er volgens Slagter soms stevig aan toe. “Er wonen 17 miljoen mensen in dit land, maar als er duizend iets van je vinden op Twitter ben je ineens trending topic in ‘heel Nederland’.” Slagter wordt vooral gesterkt door de reacties van de mensen op straat. “Die komen naar me toe en zeggen: ‘Max, je maakt mooie programma’s’ – ze weten niet dat ik Jan heet. Dat is echt, Twitter niet.

Ook tv-maker Van Lunenburg weet wat de impact van de media kan zijn. In haar programma Iris onderzoekt gaat zij op zoek naar de liefde. “Ik ben donker en mijn vriendjes zijn allemaal licht en dat zag ik om me heen ook, dus ik wilde op een positieve, vrolijke manier een programma over kleur maken. Dat moest toch wel kunnen… Niet dus. Als ik de negatieve comments op social media had geloofd, had ik bijna gedacht dat veel mensen me haatten”, aldus Van Lunenburg.

Foto: LINDA. / Alek

Behalve over de invloed van de media vertellen Slagter en Van Lunenburg in het interview openhartig over vroeger, het gezin, familie en alles bepalende gebeurtenissen in het leven. Het volledige interview is te lezen in LINDA. nummer 178.

(Fotografie: Alek, styling: Alex van der Steen, visagie: Pernell Kusmus, haar: Jan Fuite en tekst: Marcel Langedijk/MAX Vandaag)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Riet overheul says:

    Ga op deze manier door met programma’s maken ,wordt altijd blij met jullie programma s complimenten zijn zeker op zijn plaats

    Hyacinthe says:

    Graag gewoon doorgaan, dit zijn programma’s die echt zijn.