Diederik van Vleuten, Het was oorlog

Het was oorlog

In de MAX documentaireserie Het was oorlog gaat regisseur Diederik van Vleuten op zoek naar niet eerder vertelde oorlogsverhalen. Aangrijpende verhalen van mensen die door de Tweede Wereldoorlog veranderen in schurken, helden, slachtoffers of daders. Een serie over mensen die in de oorlog een keuze moesten maken die bepalend is geweest voor de rest van hun leven. 

Ans van Dijk en Heleen Kuipers-Rietberg

De verhalen van Ans van Dijk en Heleen Kuipers-Rietberg staan in de eerste aflevering tegenover elkaar. Jodin Ans van Dijk wordt na verraad door de Duitsers opgepakt en –naar eigen zeggen- gedwongen om Joden en verzetsmensen te verraden. Meer dan 100 slachtoffers komen zo in de kampen terecht.

Het onwrikbare rechtvaardigheidsgevoel van Heleen Kuipers-Rietberg, verzetsnaam ‘Tante Riek’, zorgt ervoor dat ze al vroeg in de oorlog in het verzet gaat. Ze richt de L.O. op, de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers, die uitgroeit tot de grootste verzetsorganisatie van Nederland.

Joop Hollebrands en Henk Feldmeijer

In aflevering 2 staan de verhalen van Joop Hollebrands en Henk Feldmeijer centraal. Joop roeit tijdens de oorlog geallieerde piloten naar bevrijd gebied, dwars door de Biesbosch. Terwijl hij van beide kanten beschoten wordt, roeit hij vele malen zo’n 15 kilometer door de nacht om zijn vrachtje af te leveren.

Tegenover hem het verhaal van Henk Feldmeijer, die zich in de hoogste gelederen van de Nederlandse SS bevond. Hij ging het verzet te lijf en onder zijn commando worden overal in Nederland moorden gepleegd als represailles voor verzetsacties.

Klaartje de Zwarte-Walvisch en Sera de Croon

Waar het dagboek van Anne Frank ophoudt, begint dat van jodin Klaartje de Zwarte-Walvisch. Haar verhaal is te horen en zien in de 3e aflevering. In het geheim houdt ze bij hoe het leven in de kampen is. Ze smokkelt het dagboek steeds met zich mee. Klaartje schrijft dat ze hoopt dat, als zij er niet meer is, haar dagboek de openbaarheid mag bereiken, om het verhaal te vertellen. Tegenover het verhaal van Klaartje staat het verhaal van Sera de Croon, alias Tonny de Croon, die honderden Joden en verzetsstrijders oppakt, deze aan de Duitsers overdraagt en zo de dood injaagt.

Gerard Reeskamp

In aflevering 4 wordt het verhaal van Gerard Reeskamp vertelt. Gerard gaat als felle antinazi vanaf het begin van de oorlog in verzet. Hij is betrokken bij een van de grootste verzetsdaden in de oorlog, namelijk de overval op de Blokhuispoortgevangenis in Leeuwarden waarbij vele verzetsmensen bevrijd worden. Hij maakt echter één fout: onder zijn leiding wordt een boer overvallen die dodelijk gewond raakt. Reeskamp besluit hierover te zwijgen. Na de oorlog, als hij als held wordt geëerd, gaat het fout. Hij wordt gearresteerd voor de dood van de boer, ontkent aanvankelijk, maar valt van zijn voetstuk.

De documentaireserie Het was oorlog (4 afleveringen) is te zien vanaf vrijdag 27 januari 2017 om 21.05 uur op NPO 2. 

Geef een reactie