Vergeten Helden

Nieuw bij MAX: Vergeten Helden

MAX komt met een nieuw drieluik Vergeten Helden. In deze serie duikt presentator Jörgen Tjon in het leven van een aantal heldhaftige strijders uit de Nederlandse koloniën. Mannen en vrouwen die zich in Nederland met gevaar voor eigen leven tijdens de Tweede Wereldoorlog aansloten bij het verzet. Ze vochten samen met Nederlandse verzetsstrijders, saboteerden de nazi’s of hielpen Joden om onder te duiken. Vergeten Helden is te zien op maandag 2, dinsdag 3 en woensdag 4 mei om 22.15 uur bij MAX op NPO 2.

Onderbelicht in Nederlandse geschiedenis

Wie kent het verhaal van Evy Poetiray die tijdens de Tweede Wereldoorlog met haar Indonesische dansgroep voor de Duitsers danst, terwijl in de kelder onder het podium de illegale drukpersen draaien? Of het verhaal van de Arubaanse Boy Ecury die gestrande geallieerde piloten helpt en aanslagen pleegt op opslagplaatsen van de Duitsers? Presentator Jörgen Tjon gaat op zoek naar verhalen van strijders en onderzoekt waarom hun daden vaak onderbelicht zijn gebleven in de Nederlandse geschiedenis.

Hij ontdekt dat deze helden uit de Antillen, Suriname en Nederlands-Indië tijdens de oorlogsjaren weliswaar op gelijke voet stonden met hun mede-verzetsstrijders, maar dat dit na de oorlog totaal anders is. Komt het door hun achtergrond? Is het politiek? Deze verzetsmensen hebben de geschiedenisboeken maar zelden gehaald en te weinig waardering gekregen na de oorlog.

In elke aflevering staat 1 (voormalige) kolonie met haar verzetshelden centraal. Hoe ziet hun wereld eruit vóór de oorlog, wat is de relatie met hun land ten opzichte van Nederland? Wat drijft hen om bij het verzet te gaan en bij welke heldendaden zijn zij betrokken? En tenslotte: wat valt hen ten deel na de oorlog?

Vergeten Helden aflevering 1: Suriname

Presentator Jörgen Tjon belicht in de 1e aflevering van Vergeten Helden het leven van 3 verzetshelden uit Suriname wiens daden in de vergetelheid zijn geraakt: verpleegster Elisabeth Bergen die Joodse onderduikers in huis neemt en zelfs een zwangerschap veinst wanneer 1 van haar onderduikers in verwachting blijkt.

Vergeten Helden

Elisabeth Bergen

Oogarts Leo Lashley die medische bijstand verleent aan een groep onderduikers in een kerk in Rotterdam.

Vergeten Helden

Leo Lashley

En Albert Wittenberg die een Joodse baby in huis neemt en actief is in het Amsterdams verzet.

Vergeten Helden

Albert Wittenberg

Jörgen spreekt in Vergeten Helden de nabestaanden en reist naar locaties die een rol spelen in de verzetsacties. Verder bezoekt hij Surinamist Hans Ramsoedh voor de historische context. Want terwijl Nederland zucht onder de Duitse bezetting worden in Suriname soldaten opgeleid om de bauxietmijnen te bewaken, die nodig zijn voor de bouw van geallieerde gevechtsvliegtuigen.

Vergeten Helden, maandag 2 mei, dinsdag 3 mei en woensdag 4 mei, om 22.15 uur bij MAX op NPO 2.

Geef een reactie