frank boeijen

Het verhaal achter Zeg me dat het niet zo is van Frank Boeijen

In het NPO Radio 5-programma Lunch Lekker met Daniel Dekker wordt Frank Boeijen de hele maand geëerd in het kader van het project Gouden Helden van de Nederlandse Muziek. Elke dag wordt er muziek van hem gedraaid in de show. Vandaag, op 14 januari 2021, komt onder ander zijn hit Zeg me dat het niet zo is voorbij. Dit is het verhaal achter dat nummer.

Klassieker

De nummers van Frank Boeijen staan door de jaren heen vaak hoog in de hitlijsten, maar dat geldt niet voor al zijn bekende nummers. Zo worden klassiekers als De verzoening uit 1986 en Zeg me dat het niet zo is (1989) destijds absoluut geen hits. Over het verhaal achter dit laatste nummer gaat dit artikel.

Herkenbaar

Zeg me dat het niet zo is schrijft Boeijen eind jaren 80 nadat hij te horen heeft gekregen dat een dierbare ongeneeslijk ziek is.  Over wie het precies gaat heeft de zanger tot op de dag van vandaag niet verteld en dat doet er volgens hem ook niet toe. Waar het volgens hem om draait is dat het nummer over wat je als mens doet als je zo’n bericht krijgt: het niet willen accepteren en het ontkennen van dit feit. “Het is een heel aangrijpend gevoel als je weet dat je er niets meer aan kunt doen”, zegt Boeijen hierover in een interview uit 2012.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Andere facetten

Naast het ontkennen en het niet willen accepteren van een aanstaand verlies, gaat het lied volgens Boeijen ook over het niet willen laten zien van het verdriet dat veroorzaakt wordt door de dood of de wetenschap dat het leven snel zal eindigen. Het symboliseert dus ook de stille pijn die gepaard gaat met zo’n situatie.

De verschillende facetten probeert Boeijen ook over te brengen door de manier waarop hij het lied zingt. De zangregel zeg me dat het niet zo is intoneert hij elke keer anders. Dan met wanhoop, dan met verdriet, berusting, ongeloof of machteloosheid.

Universeel thema

Zoals gezegd wordt het nummer in het jaar dat het uitkomt geen hit, maar daarna groeit het toch uit tot een klassieker. Dat heef vermoedelijk te maken met het tijdloze en universele onderwerp. Met verlies, op welke manier dan ook, krijgt iedereen vroeg of laat te maken. Het mag daarnaast ook geen wonder heten dat dit lied van Frank Boeijen, destijds nog lid van De Frank Boeijen Groep, vaak gedraaid wordt op uitvaarten.

Lunch Lekker

Zeg me dat het niet zo is  wordt op op 14 januari 2021 geraaid in Lunch Lekker. U hoort Lunch Lekker elke werkdag tussen 12.00 en 14.00 uur op NPO Radio 5.

Geef een reactie

Reactie

    Hanneke60 says:

    ongeneselijk ziek, is fout dat moet ongeneeslijk ziek zijn