charl de lemarre

Singer-Songwriter Charl Delemarre: “Ramses Shaffy is nog steeds van grote betekenis voor veel mensen”

Ramses Shaffy wordt postuum geëerd als Gouden Held van de Nederlandse muziek in het MAX NPO Radio 5-programma Lunch Lekker. Singer-songwriter Charl Delemarre brengt op de slotdag van de Gouden Helden-periode een muzikale ode aan hem door 1 van Shaffy’s nummers te coveren. Wij spreken met hem over zijn band met Shaffy’s muziek en het nummer dat hij gaat zingen.

Zingen uit noodzaak

In 2009 overleed Ramses Shaffy, één van de grootste zangers uit de Nederlandse muziekgeschiedenis. Ramses leefde een intens leven waar hij al even intens over zong. Dat zingen was iets dat hij moest doen. Hij kon niet anders, hij was zijn muziek. Voor singer-songwriter Charl Delemarre voelt dit ook zo. Net als Ramses Shaffy weet hij dat dit het pad is dat hij moet bewandelen.

Bewondering

Charl Delemarre wint in 2014 de Grote Prijs van Nederland, een muziekprijs voor aanstormend talent. Daarna brengt hij verschillende ep’s uit, treedt hij op door het hele land en inmiddels is zijn debuutplaat ook in aantocht. Hij luistert al sinds zijn jeugd naar de muziek van Shafffy en bewondert hem als artiest. “Wat een goede schrijver maakt, is dat hij of zij iets onder woorden kan brengen wat je zelf misschien niet kan verwoorden. Als iemand dat kan, kan dat zo’n enorme steun in de rug zijn. Ramses is hij uitstek iemand die hier ontzettend goed in was. Als je bijvoorbeeld zo’n liedje hoort als We Zullen Doorgaan, dat is echt een soort levenslied dat je op bepaalde momenten van je leven ergens doorheen kan trekken. Ik denk dat zijn muziek daarom nog steeds van grote betekenis is voor veel mensen, in mooie en moeilijke tijden.”

Willeke Alberti

Hoewel zowel Shaffy als hijzelf muziek maken uit een zekere noodzaak, wil Charl zichzelf niet vergelijken met Ramses. Willeke Alberti heeft dat overigens wel een keer gedaan. “Ik had toen in De Wereld Draait Door en liedje gezongen van haar vader, Willy Alberti, en zij was daarbij. Na afloop kwam ze naar me toe en toen zei ze: ‘je doet me denken aan Ramses’. Ik weet nog dat ik daar heel emotioneel van werd, want ik vond het zo mooi dat ze dat zei.”

Cover

Op 31 mei, de slotdag van de Gouden Helden-periode, zal Charl een nummer van Ramses coveren. Dit lied is te horen in Lunch Lekker en later op die dag ook in Tijd voor MAX. Welk nummer hij heeft gekozen, blijft tot die tijd geheim, maar hij kan al wel uitleggen hoe hij tot deze keuze kwam. “Ik had een paar opties en heb die toen allemaal uitgeprobeerd. Van sommige liedjes maakten we wel 4 versies, maar het voelde net niet goed. Uiteindelijk zat ik een keer achter de piano en speelde het nummer dat ik uiteindelijk gekozen heb. Toen dacht ik: ‘ja, dit gaat het worden’. Ik heb dus echt mijn gevoel gevolgd.”

Moderner jasje

Voor de uiteindelijke cover heeft Charl geprobeerd om zijn eigen draai aan het nummer te geven zonder Ramses uit het oog te verliezen. “Samen met de band heb ik goed gekeken naar het tijdperk waarin het liedje is uitgekomen, maar we hebben tegelijk geprobeerd om het in een iets moderner jasje te steken. Het iets meer van nu te maken.” Hoe dit klinkt, hoort u op 31 mei.

Lunch Lekker, elke werkdag tussen 12,00 en 14.00 uur op NPO Radio 5.
Tijd voor MAX, Elke werkdag rond 17,10 uur op NPO 1.

(Beeld: Karen Rozetzsky)

Geef een reactie