recht van spreken, Hedy d'Ancona

Hedy d’Ancona in Recht van Spreken

Haar karakteristieke stem: hoog, beetje schel, wat opgewonden. Het is het handelsmerk van oud-minister en -Europarlementariër Hedy d’Ancona(79).  Ze is haar leven lang een strijdbaar feministe en is nog steeds actief in talloze besturen. “Ik vind wel dat ik een grote bek heb”, zegt ze. “Ik ben wel graag aan het woord.”  In het MAX-programma Recht van Spreken blikt ze terug op haar werk en leven.

Blijf dingen doen die je deed

“Je moet gewoon zo lang mogelijk de dingen blijven doen die je altijd al deed.” Dat is volgens oud-minister Hedy d’Ancona, inmiddels bijna 80 jaar, het geheim van prettig oud worden en er goed uit blijven zien. En daar komt in haar geval geen botox of medische ingreep aan te pas.  “Dan laat je je gezicht recht trekken en dan heb je daar zo’n kalkoenennek onder. Nee, dat lijkt me in mijn geval een hopeloze onderneming.”

Een andere kant

In Recht van Spreken ontdekken we een andere kant van Hedy d’Ancona. Een kant die veel mensen misschien niet kennen. Jeroen Krabbe, al tientallen jaren een goede van vriend van haar, herkent dat wel. Hij zegt in Recht van Spreken dat het publieke beeld van Hedy totaal anders is dan de werkelijkheid: “Een heleboel mensen hebben de pest aan haar en vinden haar vervelend. Ook door haar uitgesproken meningen. Maar ze is een ongelooflijk leuk iemand. Intelligent en geestig”.

Ook interviewer Elles de Bruin ervaart de andere kant van de oud-politica. “De sterke, felle vrouw, met krachtige meningen, heeft ook een heel andere kant. Hedy is warm, vriendelijk, gastvrij en bovenal toont ze interesse in ook de makers van het programma, ook in mij. Ik moet eerlijk toegeven dat dat niet zo vaak gebeurt. Die vriendelijkheid zie je ook in het programma terugkomen.”

Het is een vreselijk bestaan

Terugblikkend op haar ministerschap zegt d’Ancona: “Het is een vreselijk bestaan. Je hele privésfeer staat onder grote druk. Het is niet leuk, maar het is voor een beperkte tijd en het is wel mooi om dingen te realiseren die je in je hoofd hebt.”
D’Ancona is sinds 20 jaar samen met de 82-jarige kunstenaar Aat Velthoen (Aatje). Sinds hij ten gevolge van een hersenbloeding aan een kant van zijn lichaam verlamd is, zorgt Hedy voor hem. Op een moderne manier, dat wel. Hedy heeft haar eigen huis, maar mantelzorgt iedere dag voor haar Aat.

Zorgen voor Aat doet ze naast alle bezigheden die ze nog steeds heeft. Want ook al is ze bijna 80, haar agenda staat vol.: “We zijn natuurlijk alle twee behoorlijk oud. Je kunt wel gaan zitten zeuren over de dingen die niet meer kunnen. Maar je kunt ook zeggen: fantastisch dat we zo oud zijn met z’n tweeën.”

Recht van Spreken: Hedy d’Ancona is te zien op donderdag 13 juli 2017 om 20.25 uur op NPO 2.

Geef een reactie