Hans Wiegel in Recht van Spreken

Hans Wiegel in ‘Recht van Spreken’ bij MAX

De maatschappij er een beetjes netjes laten uitzien en kansen bieden aan de mensen die er wonen.’ Dat moet volgens Hans Wiegel het doel zijn van de politiek. In het MAX-programma Recht van Spreken blikt hij met Elles de Bruin terug op zijn werk en leven. De 81-jarige oud-politicus en bestuurder is broos na een herseninfarct in 2019. Na een leven lang in de publiciteit, leeft hij nu in ‘betrekkelijke anonimiteit’. En dat bevalt hem goed.

Hans Wiegel

Hij noemde zichzelf ooit ‘de beste premier die Nederland nooit gehad heeft’. Halverwege de jaren 60 duikt de jonge Wiegel op in de landelijke politiek. Hij blijkt een talentvol en kleurrijk politicus. Binnen 5 jaar schopt hij het van jongste Kamerlid tot succesvol VVD-leider. Hij weet de gewone man aan te spreken, ‘de mensen in het land’. 10 jaar na zijn komst naar het Binnenhof is hij vicepremier. “Wiegel heeft de VVD groot gemaakt”, zegt premier Mark Rutte in Recht van Spreken. “Hij heeft mij geleerd dat je met allerlei grote thema’s als klimaat en internationale ontwikkelingen bezig mag zin, maar dat het er in de kern om gaat dat de hele normale mensen met normale banen zich beschermd voelen”, aldus Rutte.

Het orakel uit Friesland

Ook na zijn vertrek uit de politiek begin jaren tachtig, blijft Wiegel zich met de landelijke politiek bemoeien. Tot ergernis van zijn Haagse opvolgers. ‘Het orakel uit Friesland’, werd zijn bijnaam. Oud-politiek journalist Jan Tromp noemt het in Recht van Spreken ‘karakterdwang’ van Wiegel: ”Hij wilde erbij blijven horen en meetellen. En dat kreeg iets tragisch.” Wiegel zelf zegt: “Ik wilde mijn grote invloed in de partij en de politiek niet loslaten.”

‘Je moet door’

In zijn persoonlijke leven krijgt Wiegel grote tegenslagen te verwerken. In 1980 verongelukt zijn vrouw Jacqueline. Een lot dat ook zijn tweede vrouw Marianne 25 jaar later zou treffen. Gevraagd naar hoe hij die drama’s in zijn leven kon doorstaan, zegt Wiegel: “Tanden op elkaar en doorgaan.” Een houding die zijn kinderen Eric en Marieke beamen in Recht van Spreken:” ‘Je moet door’ was een gevleugelde uitspraak van hem.“

De aflevering van Recht van Spreken met Hans Wiegel is te zien op donderdag 22 juni 2023 om 20.30 uur bij MAX op NPO 2. 

(Foto: MAX)

Geef een antwoord

Reactie

  rgwrgw says:

  er staat mij nog scherp bij dat we thuis een cartoon-poster hadden van Hans met een snottebelletje aan zijn neus en een grote bel met de tekst: “is gehakt niet goed genoeg voor jullie” hetgeen hij richtte aan een aantal bouwvakkers die ook op de plaat getekend waren.

  Buitengewoon typerend voor de VVD.

  Nog steeds zitten we opgescheept met een zittenblijvende, liegende minister president met geheugenproblemen als zijnde de belangrijkste vertegenwoordiger van de VVD op dit moment.

  Er is een liedje over: It is time to say goodbye.

  Weg met dit soort nepfiguren die alleen en uitsluitend op hun eigen voordeel uit zijn en dat van hun vermogende vrienden.