oefening

Grootschalige militaire oefening door het hele land, helikopters vliegen laag over

Meer dan 1.000 militairen en 37 helikopters zijn te zien van 31 oktober tot 18 november 2022. In het hele land houdt Defensie een grote oefening, genaamd Falcon Autumn. De Nederlandse krijgsmacht traint samen met andere landen om zich voor te bereiden op grootschalige luchtlandingsoperaties.

Gesimuleerde operatie Falcon Autumn

Aan de oefening doen militairen uit Nederland, Duitsland, Polen en de VS mee. Zij spelen een aanval op een NAVO-staat van een niet met name genoemde vijand na. Ze zullen met gesimuleerde operaties proberen de tegenstander te verjagen.

Russische invasie

“De Russische invasie van Oekraïne maakt duidelijk dat veiligheid en vrijheid niet vanzelfsprekend zijn”, schrijft Defensie in een persbericht. “Daarom heeft Defensie als eerste hoofdtaak om het Nederlandse en bondgenootschappelijke grondgebied te verdedigen. Om die taak aan te kunnen, is het noodzakelijk dat er regelmatig realistisch en op grote schaal geoefend wordt.”

Helikopters vliegen laag

In de 2 weken dat de oefening duurt mogen helikopters in bepaalde gebieden laagvliegen. Het gaat in Oost-Nederland van Friesland en Groningen tot Limburg en het gaat om Valkenburg (Zuid-Holland). Over het algemeen wordt van maandag tot en met vrijdag gevlogen, tussen 06.00 en 23.59 uur. Op zondag vliegen de helikopters sowieso niet.

chinook

Een chinook van de US Army. Foto: M.J.J. de Vaan/Shutterstock

Laagvlieglocaties tijdens oefening

Locaties waar in het bijzonder wordt geoefend zijn:  Ossesluis, Drachten, Malden, Emmen, Balloërveld, Prikkedam, Havelte, De Haar en Valkenburg (Zuid-Holland). Vredepeel is 3 weken de thuisbasis voor alle helikopters. Op de website van Defensie staat een precies overzicht wanneer waar gevlogen wordt.

Geluidsoverlast door oefening

Het laag overvliegen van de verschillende helikopters, maar ook de verschillende schietoefeningen kunnen geluidsoverlast veroorzaken. De militairen gebruiken oefenmunitie en rookgranaten. Volgens Defensie zijn het geen echte schoten, maar kunnen de knallen wel te horen zijn. Wie geluidsoverlast ervaart, kan dit doorgeven aan Defensie.

Actuele informatie

Via Twitter geven de Koninklijke Luchtmacht en het Defensie Helikopter Commando actuele informatie over de grootschalige oefening.

Publiek niet welkom bij oefening

Een woordvoerder van Defensie laat bij de NOS weten dat langskomen voor belangstellenden geen optie is. “Hoewel de oefening deels in de publieke ruimte plaatsvindt is het geen publiek evenement. Het is daarom ook niet mogelijk de oefening te bezoeken.”

Meewerkende militairen

De militairen die meewerken zijn de 11 Luchtmobiele Brigade, het Defensie Helikopter Commando, de US Army Europe en de Poolse strijdkrachten. De 11 Luchtmobiele Brigade is 1 van de zwaarst getrainde eenheden van Defensie. Zij zijn herkenbaar aan de rode baret. De luchtmobiele brigade is een snel inzetbare lichte infanteriegevechtseenheid. De brigade is binnen 7 tot 20 dagen wereldwijd inzetbaar voor de verdediging van eigen gebied, bondgenoten, bescherming van de internationale rechtsorde, rampenbestrijding en humanitaire hulp.

Nederland en Duitsland werken samen

De Nederlandse brigade maakt deel uit van de Duitse Division Schnelle Kräfte. Nederlandse en Duitse luchtmobiele militairen werken zij aan zij tijdens de oefening. Het Defensie Helikopter Commando is de eenheid van Defensie waar alle helikopters zijn ondergebracht. Vliegbasis Gilze-Rijen is de thuisbasis voor de Apache-gevechtshelikopters, de Cougar-transporthelikopters en de Chinook-transporthelikopters. Op Maritiem Vliegkamp De Kooy staan de NH90-maritieme gevechtshelikopters.

US Army Europe en Poolse strijdkrachten

De US Army Europe is een grote Amerikaanse legereenheid in Europa. Met hun aanwezigheid willen de Verenigde Staten agressie afschrikken en bondgenoten en partners verzekeren van hun inzet voor vrede en stabiliteit. En dan zijn er nog de Poolse strijdkrachten. Polen is sinds 1999 lid van de NAVO. Poolse militairen draaiden net als hun Nederlandse collega’s uitzendingen in onder meer Irak en Afghanistan. De Poolse strijdkrachten brengen tijdens Falcon Autumn hun Mi-8/Mi-17-transporthelikopter in. De helikopters zijn voor meerdere taken in te zetten.

(Bron: Defensie, NOS. Foto: VanderWolf Images/Shutterstock)

Geef een reactie