Filmtips van Villa VdB

Filmtips van vaklui: deze films mag u niet missen!

Wat zijn nou dé films die u moet bekijken volgens kenners uit het vakgebied? Dat vroeg het NPO Radio 1-programma Villa VdB  astronoom Ewine van Dishoek, natuurexpert en dierenliefhebber Floris Göbel, presentatrice en chef-kok Jetske van den Elsen en kunstdetective Arthur Brand. En daar kwamen verrassende filmtips uit. Dus pak de popcorn en cola (of een bakje Japanse noodlesoep) en ga er goed voor zitten!

Filmtips Ewine Dishoeck: Star Trek (en The Martian)

Astronoom Ewine van Dishoeck werkte mee aan belangrijke instrumenten aan boord van ruimtetelescoop James Webb. Haar favoriete films? Die van Star Trek. “Het ontdekken van de ruimte, dat is wat me zo aanspreekt”, vertelt ze in het radioprogramma Villa VdB. “Mijn droom zou zijn om als captain Kirk op het dek van de Entreprise af te reizen naar verre nevels en sterrenstelsels en daar een ‘hapje’ sterrenstof mee te nemen om te onderzoeken. Dat raakt weer aan mijn werk als onderzoeker.”

Toch zal het nog eeuwen duren voordat het zover is, denkt ze. Want om de gigantische afstanden in het heelal af te kunnen leggen hebben we nog jaren, zo niet eeuwen onderzoek nodig. En Van Dishoeck kijkt ook graag naar The Martian, waarin een astronaut moet zien te overleven op Mars. “Ook een fantastische film. Hoe hij probeert te overleven in een capsule, daar zitten wetenschappelijk gezien ook realistischere zaken in”, zegt ze. Beluister hier het hele gesprek.

Filmtip Floris Göbel: De Wilde Stad

Natuurexpert en dierenliefhebber Floris Göbel tipt De Wilde Stad. Een prachtige film noemt hij het; “Het gaat over alle natuur en al het dierenleven in de grote stad. Mensen hebben geen idee dat er zoveel dieren zo dichtbij leven.” In de film wordt de kijker meegenomen door een kat, die zijn Amsterdam laat zien. “Zo’n kat kijkt om zich heen, terwijl veel mensen juist helemaal in hun mobieltje gedoken zitten. Zo zonde”, vindt Göbel. Hij somt een aantal dieren op die in de film te zien zijn, van de slechtvalk (“het snelste dier ter wereld”) tot snoeken en rivierkreeftjes.  Een aanrader voor de echte dierenliefhebber dus! Beluister hier het hele gesprek.

Filmtip Jetske van den Elsen: Tampopo

Als presentatrice en chef-kok Jetske van den Elsen het heeft over haar favoriete film, gaan haar ogen twinkelen. Ze raadt Tampopo aan, een Japanse film uit 1985 over een typisch Japans gerecht; ramen, een noodlesoep. Van den Elsen: “Tampopo is een ‘noodlewestern’, echt een feelgoodfilm. Je krijgt gelijk zin om een kommetje ramen te slurpen!” Het verhaal draait om een vrouw die graag de allerbeste ramen chef-kok wil worden van de stad. En daar moet ze van alles voor doen.

Van den Elsen: “Ze werkt keihard, ze wordt bijna op een Karatekid-achtige manier getraind en dat levert uiteindelijk resultaat op. En dat vind ik zo mooi.” Maar de film geeft ook een mooi inkijkje in de cultuur van de Japanse keuken. “Ze gaan voor perfectie. Dat geldt niet alleen voor ramen, maar ook voor sushi. Vis snijden is een hele religie daar. Een echte sushi-chef moet eerst jaren rijst wassen voordat ze sushi mogen rollen. En dat is met ramen ook.” En moet je dan popcorn bij deze film eten? Nee, het beste gerecht is natuurlijk… een kop ramen natuurlijk! Beluister hier het hele gesprek.

Filmtip van Arthur Brand: De Da Vinci Code

Kunstdetective Arthur Brand hoeft geen moment na te denken wat zijn favoriete film is: De Da Vinci Code. Naar het boek van Dan Brown. En daar zit een persoonlijke reden achter. “De Da Vinci Code gaat over de Heilige Graal en een verloren gewaand evangelie waarin staat dat de bloedlijn van Jezus leeft in de nakomelingen die hij gekregen zou hebben met Maria Magdalena.

Ten tijde van de boeken en de film was ik zélf zo’n evangelie op het spoor, die zou geschreven zijn door Judas. Daarin staat dat Judas geen verrader, maar juist de enige ‘ware’ leerling van Jezus is. Het zorgde voor wereldnieuws en het Vaticaan bracht er zelfs een persbericht over uit. Ik zat op een verjaardag waar mensen het over De Da Vinci Code hadden en ik vertelde dat ik zelf in zo’n avontuur zat. Ze keken me aan alsof ik mijn pilletje niet had geslikt.” Overigens valt hem op dat veel films met daarin een kunstroof niet heel erg realistisch zijn. In dit filmpje is te zien hoe hij meer films ontleed samen met een kunstdief. Beluister hier het hele gesprek.

Het MAX-radioprogramma Villa VdB gepresenteerd door Jurgen van den Berg is van maandag tot en met donderdag te horen van 14.00 – 15.30 uur op NPO Radio 1.

(Foto: Shutterstock)

Geef een reactie