De Fabeltjeskrant blaast 50 kaarsjes uit

De Fabeltjeskrant is jarig! Het programma rondom de dieren uit Fabeltjesland wordt vandaag, op 29 september 2018, 50 jaar. Een bijzonder moment dat natuurlijk uitgebreid gevierd wordt.

Viering in Beeld en Geluid

Aan het jubileum van de Fabeltjeskrant wordt natuurlijk aandacht besteedt door het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid te Hilversum. Op 29 september 2018 spreekt Koos Postema hier van 11.00 tot 12.00 uur met makers van de legendarische serie en deskundigen van nu over de impact die ze serie heeft gehad. Ook wordt tijdens de feestelijke bijeenkomst een boek over het tv-programma gepresenteerd én worden de eerste beelden van de nieuwe Fabeltjeskrant-animatieserie vertoond. Deze serie wordt gemaakt dus Robin de Levita, de zoon van de bedenker Loek de Levita. Robin heeft weinig veranderd aan de karakters, maar er wel voor gekozen om de personages te animeren.

Tentoonstelling in Rotterdam

Ook in Rotterdam wordt de verjaardag van de Fabeltjeskrant groots gevierd. Daar is in de evenementenloods LP2 omgetoverd tot Fabeltjesland en wordt het verhaal rondom de serie van a tot z verteld. Het is niet zonder reden dat er voor een locatie in Rotterdam is gekozen, want een deel van de karakters uit de serie is gebaseerd op inwoners uit de Rotterdamse wijk Vreewijk. Schrijver Leen Valkenier laat zich voor de gebroeders Ed en Willem Bever bijvoorbeeld inspireren door de broers Han en Fred Kullberg. Zij zijn de zoons van een aannemer, wat ook het handige karakter van de 2 bevers op tv verklaart. Het personage van Meneer de Uil is gebaseerd op Jan Straaijer, die u ziet in de video hieronder.

Over de Fabeltjeskrant

De Fabeltjeskrant is bedacht door Loek de Levita en geschreven door Leen Valkenier. De eerste afleveringen zijn geïnspireerd op de fabeltjes van de Franse schrijver Jean de La Fontaine. Later zijn de verhalen zo geschreven dat ze meer op het ‘echte leven’ zijn gaan lijken. In de hoogtijdagen zitten er dagelijks tussen de 1 en 2 miljoen kijkers voor de buis. Niet alleen kinderen, maar ook volwassenen volgen het programma, doordat het door allerlei toespelingen en actualiteiten uit de maatschappij ook voor hen interessant is.

Leen Valkenier

Scenarioschrijver Leen Valkenier samen met de originele poppen in 1979.

Origineel loopt de Fabeltjeskrant van 1968 tot 1974, maar de serie is nog een aantal keer herhaald, waardoor meerdere generaties zijn opgegroeid met de verhalen uit Fabetljesland.

(Bron: Beeld & Geluid, LP2, NOS, ANO, YouTube)

Geef een reactie