evert ten napel

Evert ten Napel stopt: “Ik neem wel een extra zakdoek mee, maar ik denk niet dat ik ‘m nodig heb”

Talloze sportwedstrijden voorzag Evert ten Napel tijdens zijn carrière van commentaar. Op 7 augustus 2021, doet hij dit voor het laatst. Wij blikken met hem terug op een aantal hoogtepunten.

Afscheid

De stem van Evert ten Napel klinkt velen vertrouwd in de oren. Dat is niet zo gek ook, na 45 jaar sportverslaggeving. Op 7 augustus gaan we zijn stem vooralsnog voor het laatst horen op tv. De finale om de Johan Cruijff Schaal tussen PSV en Ajax is zijn afscheid. Het einde van een tijdperk, maar Ten Napel is er zelf nuchter onder. “Ik neem wel een extra zakdoek mee, maar ik denk niet dat ik ‘m nodig heb. Toen ik tijdens het WK van 2010 in Zuid-Afrika mijn laatste wedstrijd deed voor de NOS heb ik ook gewoon de koptelefoon afgezet, de microfoon opgeborgen en ben ik een biertje gaan drinken. Dat zal ik nu ook gaan doen.”

Elfstedentochten

Geen grootst en meeslepend afscheid dus, maar dat maakt de carrière niet minder imposant. Hij voorziet de veelbesproken halve finale van het EK ’88 tussen Nederland en aartsrivaal West-Duitsland van commentaar, is jarenlang de vaste stem van het schansspringen in Garmisch-Partenkirchen op 1 januari én mag 3 Elfstedentochten verslaan. Die Elfstedentochten zijn voor hem absolute hoogtepunten. “Als ik moet kiezen, dan waren de Elfstedentochten het leukste en meest bijzonder om te verslaan. De massaliteit, zoveel mensen die keken op tv, dat was echt ongelofelijk. Ik volgde het marathonschaatsen in het buitenland altijd al, maar dit was in Nederland. Ik heb geluk gehad dat het er 3 waren in mijn actieve periode. Ik was er toch maar mooi bij.”

Vanaf 6 uur op de motor

De Elfstedentochten waar Evert het over heeft worden gehouden in 1985, 1986 en 1997. Alle 3 de keren zit hij al om 06.00 uur op de motor om verslag te doen vanaf het ijs, waarna hij na de finish in Leeuwarden alles op alles zet om de winnaar voor zijn microfoon te krijgen. “Zo’n Elfstedentocht is zo apart om te verslaan, dat kun je van tevoren niet bedenken. Heel anders dan een voetbalwedstrijd die eigenlijk altijd hetzelfde verloop kent: 2 keer 45 minuten, soms met verlening of strafschoppen.”

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Hoogtepunten op het veld

Over het voetbal gesproken, daar heeft Ten Napel ook behoorlijk wat historische momenten voorbij zien komen. We noemden al de halve finale van het EK ’88, maar Ten Napel zag Oranje ook winnen tegen vice-wereldkampioen Frankrijk tijdens het EK 2008. Liefhebbers van de sport denken anno 2021 nog steeds met genoegen terug aan beide momenten. Ten Napel zelf herinnert zich ook nog een wedstrijd tussen PSV en Steaua Boekarest uit 1989. “Uit had PSV met 1-0 verloren en thuis stonden die Roemenen ook snel voor. Ik dacht: ‘Nu moeten we nog 85 minuten in mineur’. Toen kreeg Romario het op de heupen en maakte hij de ene na de andere mooie goal. Uiteindelijk won PSV met 5-1. Dat was natuurlijk ook heel bijzonder.”

Even belangrijk

Uiteraard vliegen de vonken er niet altijd vanaf, maar ook tijdens zulke wedstrijden moet je als sportcommentator altijd gefocust blijven. “Of je nu bij PEC Zwolle – Fortuna Sittard zit, of bij Nederland tegen Brazilië op een WK, elke wedstrijd is even belangrijk. Je weet immers nooit wat er zal gebeuren, dus alert blijven is essentieel.”

Zijn laatste verslag voor tv zal hij ook op die manier benaderen. “Mijn stelregel was altijd: de wedstrijd die ik becommentarieer, is de belangrijkste van de dag. Je wordt er immers op afgerekend, want het is je werk.”

Na het werk

Of u hem na de 7e ooit nog een wedstrijd zal horen verslaan? “Na die wedstrijd bergen we de microfoon op en misschien kijk ik er nog een keertje naar”, aldus de commentator. Voorlopig zal hij zich vooral toeleggen op het beoefenen van de sporten die bij zo vaak besprak op tv. “Ik fiets veel en blijf tennissen. Ik ga ook weer voetbalwedstrijden fluiten bij de clubs hier in het dorp en als het ijs straks weer dik genoeg is ga ik weer schaatsen.”

De laatste wedstrijd met commentaar van Evert ten Napel ziet u om 20.00 uur op de betaalzender ESPN.

Geef een antwoord

Reactie

    PostRA says:

    Jaren geleden, speelde Feyenoord een wedstrijd in Tsjechië. Na afloop van de wedstrijd ontmoette ik Evert ten Napel in de bar van het hotel.
    Ik heb daar prettige herinneringen aan, want hij ging gezellig in discussie over het voetbal. Het is jammer dat we hem moeten missen, maar het is nu tijd, dat hij meer gelegenheid krijgt voor zijn familie. Altijd op pad te zijn, vraagt nogal wat. Ik wens hem nog een lange tijd een gezond leven toe en dat hij nog lang mag genieten van zijn dochter Carrey. Wat doet die meid het toch goed en mag als vader oprecht trots zijn.