evergreen top 1000

Evergreen Top 1000 van start op NPO Radio 5

Het is de hele week feest op NPO Radio 5! Hier wordt van 25 tot en met 29 november 2019 de Evergreen Top 1000 uitgezonden. Deze lijst met de 1000 mooiste liedjes ooit gemaakt is samengesteld door de luisteraars zelf.

Weinig veranderingen in top 5

De Evergreen Top 1000 is al vanaf 2008 een vaste waarde op NPO Radio 5. In de periode dat de lijst wordt uitgezonden staan alle programma’s van deze zender in het teken van de door de luisteraars gekozen nummers. Deze luisteraars hebben in 2019 het vaakst gestemd op de volgende 5 nummers:

1. Het Dorp – Wim Sonneveld
2. Du – Peter Maffay
3. Voor Haar – Frans Halsema
4. Hotel California – Eagles
5. Avond – Boudewijn de Groot

Wie de lijst van 2018 erbij pakt zal zien dat er niet heel veel veranderd is in de hoogste regionen. Allen de nummer 5 is anders. In 2018 staat hier Bohemian Rhapsody van Queen, maar dit jaar is die plaats dus voor Avond van Boudewijn de Groot. De klassieker van Queen zakt 2 plaatsen en staat op nummer 7.

Hofleverancier uit Liverpool

Niet alleen de top 5 is nagenoeg ongewijzigd. Ook de hofleverancier is nog hetzelfde als voorgaand jaar. Die eer komt The Beatles toe; de band uit Liverpool staat er maar liefst met 30 noteringen in. Naast de nummers van The Beatles staan er nog ruim 200 andere evergreens in van Britse artiesten. De Amerikaanse acts zijn met 308 noteringen iets beter vertegenwoordigd.

Frans en Duits

Uiteraard wordt er niet alleen in de Engelse taal gezongen. Zo staan er 19 Duitstalige platen in, waarvan de hoogste notering Du van Peter Maffay is. Ook de Franse chansonniers en chansonnières laten van zich horen in de Evergreen Top 1000. In totaal staan er 32 Franstalige liedjes in.

Stijgen en dalen

Door naar de grootste dalers en stijgers van dit jaar, want die zijn er natuurlijk ook. De grootste stijger is Loving Her was Easier van Jose Feliciano, dat van nummer 844 naar 250 is gegaan. Grootste daler is From the Time We Say Goodbye van Vera Lynn, dat van 539 zakt naar 990.

De hekkensluiter van dit jaar is overigens Rhinestone Cowboy van Glen Campbell. Dit lied staat er een aantal jaar niet in, maar is nu weer terug. De lijst kent naast Rhinestone Cowboy nog 65 andere herintreders.

Bekijk de lijst en doe onze quiz!

Wilt u de de volledige lijst naast beluisteren ook graag bekijken? Dat kan op de website van NPO Radio 5.  Van 25 tot en met 29 november is er ook elke dag rond 16.00 uur op NPO 1 een begeleidende tv-uitzending te zien. Hierin vertelt MAX-dj Henkjan Smits de verhalen achter de liedjes uit de lijst.

Kunt u geen genoeg krijgen van de Evergreen Top 1000? Dan heeft u geluk, want op MAX Vandaag staat een leuke- en groene- Evergreen Top 1000 quiz! Op de finaledag, 29 november 2019, vindt u op onze site een puzzel van Wim Sonneveld, die met zijn nummer Het Dorp de Evergreen Top 1000 aanvoert en dus ook afsluit

(Bron: NPO radio 5, archief)

Geef een antwoord

Reactie

  1. Kaatje says:

    Ben zeker geen Fan van Presentator MAAR wat een dijk van een uitzending
    Maar ja ,ben dan wel van 1937 ????