radio

100 jaar radio: zo wordt dat gevierd

Feest in medialand! Het medium radio bestaat op 6 november 2019 precies 100 jaar. Uiteraard wordt er veel aandacht besteed aan dit bijzondere jubileum. Wij hebben een aantal feestelijke hoogtepunten voor u op een rij gezet. 

Onthulling top 10 Onvergetelijke Luisterlijst

Een tijdje geleden informeren wij u op deze site over De Onvergetelijke Luisterlijst, een door luisteraars van NPO Radio 1 en NPO Radio 5 samengestelde lijst met de allerbeste radiofragmenten uit 100 jaar radio. Nog niet gestemd? Doe dit dan snel, want om 16.00 uur sluiten de stembussen en wordt de lijst samengesteld. De top 10 van De Onvergetelijke Luisterlijst wordt vanaf 16.00 uur door dj Bert Kranenbarg onthuld op NPO radio 1 en NPO Radio 5. De nummer 1 is rond 17.45 uur te horen op beide zenders.

Jan Rietman over 100 jaar radio

Uiteraard besteden ook de programma’s van MAX aandacht aan 100 jaar radio. In Haandrikman! belt dj Bert Haandrikman met zijn NPO radio 5-collega Jan Rietman. Jan is op 6 november 2019 te gast in een bijzondere uitzending van de zender RADIONL. Deze zender staat op 6 november volledig in het teken van 100 jaar radio en nodigt verschillende bekende radiomakers en Nederlandse artiesten uit om te praten over dit jubileum. Ook Jan Rietman is van de partij. Extra leuk: de uitzending komt vanuit de Gerbrandytoren, die u wellicht ook kent als de zendmast van Lopik. Deze toren is een essentieel voor het Nederlandse radioverkeer, want deze toren geeft nog steeds een groot deel van de zenders door. Benieuwd wat Jan Rietman vertelt over 100 jaar radio? U hoort het op 6 november 2019 vanaf 12.00 uur in Haandrikman! op NPO Radio 5.

Evenementen in beeld en Geluid

In Instituut Beeld en Geluid in Hilversum wordt op 6 november ook stilgestaan bij de verjaardag van de radio. Onder meer De Onvergetelijke Luisterlijst wordt hier vanaf 16.00 uur gelanceerd. Daarnaast is er ook een live-symposium over de toekomst van de radio. Gaat dit medium het 200-jarig jubileum halen? En zo ja, zo hoe ziet radiomaken er tegen die tijd uit? Voor de snelle beslisser die toevallig in de buurt van Hilversum is: u kunt dit symposium gratis bijwonen. Aanmelden via de website van Beeld en Geluid wordt wel op prijs gesteld.

Radio-evenementen na 6 november

Ook na de verjaring is er nog genoeg te beluisteren en te beleven op radiogebied. Een aantal voorbeelden.

Evergreen Top 1000 van NPO Radio 5

Zo kunt u tot 8 november 2019 stemmen voor de Evergreen Top 1000 van NPO Radio 5. Dit is een door de luisteraars samengestelde lijst van de 1000 mooiste liedjes ooit gemaakt. De lijst wordt op 21 november 2019 bekend gemaakt en is vanaf 25 november 2019 te horen op de zender. Alle programma’s van NPO Radio 5 draaien van 25 tot en met 29 november enkel nummers uit deze lijst. De lijst heeft ook een equivalent op televisie. Manuëla Kemp en Henkjan Smits presenteren vanaf maandag 25 november elke werkdag op NPO 1 om 15.50 uur het tv-programma NPO Radio 5 Evergreen Top 1000. Daarin laten zij de mooiste videoclips zien van de nummers uit de lijst.

Radiomuseum Rotterdam

Benieuwd naar de geschiedenis van de radio? Hier kunt u alles over leren in het Rotterdams Radio Museum in Rotterdam-Noord. In dit museum vindt u naast heel veel radio’s ook andere objecten die gelinkt zijn aan het medium radio. De toegang is gratis, maar het museum is alleen op afspraak open. Als u besluit een afspraak te maken voor een bezoek wordt u altijd begeleid door een medewerker die u alles kan vertellen over je museumstukken.

(Bron: NPO Radio 5, NPO Radio 1, archief, Beeld en geluid, Rotterdams Radio Museum)

Geef een antwoord