Eropuit met Pinksteren

Eropuit met Pinksteren 2022: van Pinksterfeesten en -markten tot de Dag van het Kasteel en de Fietselfstedentocht

En na een lang Hemelvaartweekend volgt al weer een volgend lang weekend, want Pinksteren staat voor de deur. Zondag 5 en maandag 6 juni 2022 is het Eerste en Tweede Pinksterdag en ook dan is er weer van alles te beleven in Nederland. We zetten een aantal van de activiteiten voor u op een rij.

Pinksterfeesten

Door het hele land worden er Pinksterfeesten georganiseerd. Bijvoorbeeld in Delfzijl waar het feest samen valt met de jaarmarkt en kermis. De activiteiten worden gehouden in het centrum van 1 t/m 6 juni. Ook in het Overijsselse Beckum is het feest tijdens Pinksteren. Op feestterrein het Ossenveld wordt dit feest van 3 t/m 6 juni georganiseerd met optredens, wedstrijden en fietstochten. Ook in het Groningse Zoutkamp barst het Pinksterfeest los. Daar kunt u in het centrum van 3 t/m 6 juni genieten van onder andere een kinderrommelmarkt, optredens van het smartlappenkoor en rondvaarten. In het centrum van het Noord-Brabantse Nistelrode wordt met Pinksteren één van de grootste braderieën van de provincie gehouden. Daar kunt u van 4 t/m 7 juni slenteren langs de vele kramen.

Muziekfestivals

Wie van muziek houdt kom ook aan zijn trekken. Door het hele land worden tijdens Pinksteren muziekfestivals georganiseerd. Zo wordt het centrum van Den Bosch omgetoverd tot één van de grootste jazzfestivals: Jazz in Duketown. Het festival is in het centrum van de stad van 2 t/m 6 juni. Wie van internationale muziek houdt kan met Pinksteren in Nijmegen terecht in Park Brakkenstein bij Music Meeting Nijmegen. De muziek komt uit alle windrichtingen van de wereld en is te bezoeken van 2 t/m 6 juni. In het Overijsselse Raalte kunt u naar Ribs & Blues. Een bluesfestival met straattheater. Het festival wordt gehouden van 4 t/m 6 juni op de Domineeskamp.

Pinkstermarkten

Houd u van het struinen op markten? Ook dan kunt u uw hart ophalen tijdens Pinksteren. Breng een bezoek aan de Pinkstermarkt op Landgoed Olmenhorst in het Noord-Hollandse Lisserbroek. De voorjaarsmarkt is te bezoeken op 5 en 6 juni. Of neem een kijkje in de kramen aan de Boulevard in Vlissingen. De markt is op zondag 5 juni. Ook in het centrum van Emmen kunt u struinen langs de kramen met antiek en tweedehands spullen. De Pinkstermarkt in Emmen is op maandag 6 juni. In het Groningse Leek wordt de markt dit jaar op Tweede Pinksterdag, maandag 6 juni, gehouden. Een volle markt en ook nog een kermis. In het Limburgse Panningen kunnen marktliefhebbers hun hart met Pinksteren ook ophalen. Honderden kraampjes staan verspreid door het dorp. De markt wordt op maandag 6 juni gehouden.

Dag van het Kasteel en Fietselfstedentocht

Op Tweede Pinksterdag, 6 juni, is het ook de Dag van het Kasteel en kunt u verspreid door het hele land verschillende kastelen bezoeken. 50 kastelen doen hier aan mee waaronder Kasteel de Haar en Kasteel Valkenburg. Op Circuit Zandvoort kunnen autoliefhebbers zich vermaken tijdens de Pinksterraces. En in Friesland kan de Fietselfstedentocht met Pinksteren gereden worden. 235 kilometer door het mooie Friese landschap. De tocht wordt gereden op Tweede Pinksterdag en start in het centrum van Bolsward.

(Bron: wattedoenin.nl en de evenementensites. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

  1. creatief neeltje says:

    voor zover ik weet, moet je je in december al aanmelden om aan de elfstedenfietstocht deel te mogen nemen.