Stuck On You

Elvis’ Encyclopedie: het verhaal achter ‘Stuck On You’

In de rubriek Elvis’ Encyclopedie duikt NPO Radio 5-programma Lunch Lekker met Daniel Dekker elke maand in de archieven van The King. Elvis-kenner Charley Moolhuizen vertelt achtergrondverhalen van bijzondere, soms onbekende, nummers en deelt opmerkelijke feiten over Elvis. Dit keer het verhaal achter het nummer: Stuck On You.

Single-release

Op 3 maart 1960 keert sergeant Presley op 25-jarige leeftijd vanuit West-Duitsland terug naar de Verenigde Staten. Na 2 jaar dienstplicht wordt hij, zoals verwacht, eervol ontslagen. Lang uitrusten zit er niet in. Dezelfde maand verschijnt hij in Nashville om in de RCA – Studio B een aantal nieuwe songs op te nemen. Het is de 1e keer in 2 jaar dat Elvis weer in een studio staat. Tijdens een sessie van 2 dagen neemt hij een aantal nummers op, die de basis zullen zijn voor het album Elvis Is Back!. Het is overigens ook voor het eerst dat Elvis zijn muziek in stereo opneemt. De nummers Stuck On You en Fame And Fortune worden gekozen als single-release. Slechts 2 dagen na de opname, staat het vinylschijfje al in de schappen van de platenwinkels.

Na de sessie in Nashville stapt Elvis met zijn entourage op de trein richting het zonnige Florida. De volgende dag arriveert het gezelschap in Miami, waar verschillende taxi’s klaarstaan om hen naar hun eindbestemming te brengen, het luxueuze Fontainebleau Hotel.

The Sinatra Show – Welcome Home Elvis

Maanden voordat Elvis uit het leger gaat, heeft manager Colonel Parker al een deal gesloten met de producers van de populaire Frank Sinatra Show. Parker heeft van zo’n beetje iedereen uit de showbizzwereld een aanbieding ontvangen, om Elvis in zijn of haar show te hebben. Zelfs een cheque, waarop Elvis zelf een bedrag mag invullen.

Parker ziet de Sinatra Show als een uitgelezen kans om Elvis bij een breed publiek als een popzanger te introduceren. Rock ‘n’ Roll als muziekstroming is namelijk over zijn hoogtepunt heen. De enige voorwaarde is dat de Sinatra TV-Show de subtitel Welcome Home Elvis krijgt.

Parker, die nooit risico’s neemt, zorgt ervoor dat Elvis een grote indruk zal achterlaten, door de studio te vullen met 400 leden van één van Elvis’ grootste fanclubs. Parker geeft de tickets aan mensen op voorwaarde dat als ze Elvis zien, ze gaan gillen en schreeuwen!

Tijdens de repetities voor de show blijkt al snel dat The King en Ol’ Blue Eyes het goed met elkaar kunnen vinden. Er is overeengekomen dat Elvis in de show 2 nummers zal zingen, Stuck On You en Fame And Fortune. Doordat Elvis en Frank het zo goed samen kunnen vinden, wordt tijdens de repetities besloten om hen ook een duet te laten doen. Elvis zingt een nummer van Frank (Witchcraft), en Frank 1 van Elvis (Love Me Tender.)

Elvis Is Back!

Na een week repeteren wordt de tv-show op 26 maart 1960 in de grote zaal van het Fontainebleau Hotel opgenomen. Naast Frank, zijn ook dochter Nancy, Sammy Davis Junior en een aantal andere leden van Sinatra’s Rat Pack te zien. Het programma wordt anderhalve maand later, op 12 mei, uitgezonden. Maar liefst 67 procent van de Amerikaanse televisiekijkers kijkt die avond naar de uitzending. Ongekend hoog voor een Sinatra tv-show. Er is geen twijfel meer over mogelijk: Elvis is back!

Beluister hier het fragment van Charley over Stuck On You in Lunch Lekker met Daniel Dekker. 

Facts:

  • Audio opnames van de tv-show zijn pas in 1981 uitgebracht.
  • Elvis heeft voor het optreden een uitzonderlijk hoog bedrag ontvangen, 125.000 dollar.
  • The Frank Sinatra Show is voor Elvis zijn 1e televisieoptreden sinds 1957.
  • De single Stuck On You behaalt zowel in de Verenigde Staten als in Nederland de 1e positie in de hitlijst.

Stuck On You

(Foto: Boven – Originele Amerikaanse standaard uitgave van de single. Onder – Een Amerikaanse ‘Living Stereo’ versie van de single. © Charley Moolhuizen)

Geef een reactie