Elvis, Separate Ways

Elvis’ Encyclopedie: het verhaal achter ‘Separate Ways’

In de rubriek Elvis’ Encyclopedie duikt NPO Radio 5-programma Lunch Lekker met Daniel Dekker elke maand in de archieven van The King. Elvis-kenner Charley Moolhuizen vertelt achtergrondverhalen van bijzondere, soms onbekende, nummers en deelt opmerkelijke feiten over Elvis. Dit keer het verhaal achter het nummer ‘Separate Ways’.

Opnamesessie

Op 22 maart 1972 gaat Elvis naar Los Angeles voor een opnamesessie in de studio van zijn platenmaatschappij RCA in Hollywood. Deze sessie is onder meer ingepland om een aantal nieuwe nummers op te nemen en te repeteren voor zijn aanstaande tournee in april.

Een deel van de sessie die op 30 maart plaatsvindt, wordt ook door een filmploeg vastgelegd. Dit materiaal wordt mogelijk gebruikt voor een concert- documentairefilm. Of dit ook daadwerkelijk gebeurt, is niet helemaal duidelijk. Elvis’ manager Colonel Tom Parker heeft met filmstudio MGM een zéér lucratieve deal gesloten, maar de details daarvan zijn op dat moment nog niet geheel uitgewerkt.

Elvis on Tour

Wanneer de documentairefilm onder de naam Elvis On Tour uitkomt, zijn daarin beelden te zien van de studio-opname van het nummer ‘Separate Ways’. Zelden komt de inhoud van een song die Elvis opneemt, zo dicht bij zijn eigen werkelijkheid. Dit heeft alles te maken met het feit dat het nummer mede is geschreven door Elvis’ bodyguard Red West.

Red West

Elvis kent Red al sinds z’n schooltijd die ze samen op Memphis Huges High doorbrengen. Het contact tussen de 2 schoolgaande tieners ontstaat wanneer Red de jonge Elvis tegenkomt in een toiletruimte van het schoolgebouw. Elvis heeft zich daar verstopt omdat oudere leerlingen zijn, voor die tijd, lange haren willen afknippen.

Van Red, die bokst en ook in het American football team van de school zit, is bekend dat hij licht ontvlambaar is en een vechtpartij niet uit de weg gaat.

Voor altijd verbonden

Wanneer Elvis heeft uitgelegd wat de reden is waarom hij zich heeft verstopt, neemt Red hem mee naar buiten. Hij loopt regelrecht op de oudere leerlingen af en geeft hen te kennen:  “Je mag Elvis z’n haren afknippen, als het jullie lukt om eerst mijn haren af te knippen”. De afloop laat zich raden!

Vanaf dat moment verliezen de 2 jongens elkaar niet meer uit het oog. Als Elvis succes krijgt neemt hij Red als chauffeur aan en later maakt hij als bodyguard deel uit van de “Memphis Maffia”. In de jaren daarna ontwikkelt Red zich ook als acteur en songwriter.

Separate Ways

En zo komen we terug bij het nummer ‘Separate Ways’, want Red is daar medeverantwoordelijk voor. Hij weet als geen ander dat de breuk tussen Elvis en zijn vrouw Priscilla de relatie met hun dochter Lisa Marie beïnvloedt. Elvis is zeer onder de indruk van het nummer en besluit het op te nemen. En dat gebeurt dus op 30 maart 1972.

De studio versie van Separate Ways verschijnt op 31 oktober 1972 als B-kant van de single ‘Always On My Mind’. Op de Amerikaanse radiostations worden de A- en B-kant van de single evenveel gedraaid. Hierdoor wordt het in de Billboard-lijst als een single met een dubbele A-kant genoteerd.

Beluister hier het fragment met Charley Moolhuizen in Lunch Lekker met Daniel Dekker.

Gouden status

Door de verkoop van meer dan ‘n half miljoen exemplaren behaalt het de gouden status. De documentairefilm Elvis On Tour, waarin de opname van ‘Separate Ways’ te zien is, wordt onder de supervisie van de jonge filmregisseur Martin Scorsese gemonteerd en bekroond met een prestigieuze Golden Globe award.

Opname info:

 • Datum: Donderdag 30 maart 1972
 • Locatie: RCA Studio C – Hollywood, California (6363 Sunset Blvd,)
 • Opname: Rehearsal Take 1 (documentaire versie)
 • Producer: Felton Jarvis / Elvis Presley
 • Overige muzikanten:
  • Gitaar: James Burton
  • Gitaar: Charlie Hodge
  • Gitaar: John Wilkinson
  • Piano: Glen D. Hardin
  • Bas: Emory Gordy
  • Drums: Ronnie Tutt
  • Backing vocals: JD Sumner & The Stamps Quartet

 

Seperate ways van Elvis PresleyFoto: originele Amerikaanse uitgave van het album Separate Ways, met bonus foto. En originele Amerikaanse promotie single uit het archief van RCA Hollywood Studio C (zie stempel op singlehoes), © Charley Moolhuizen.

Het MAX-programma Lunch Lekker met Daniel Dekker is elke werkdag van 12.00 – 14.00 uur te horen op NPO Radio 5. 

Geef een antwoord