Eerste Kamer stemt in met nieuwe Mediawet

De nieuwe Mediawet van staatssecretaris Dekker kan na maanden oponthoud in werking treden. De Eerste Kamer heeft dinsdag 25 oktober 2016 ingestemd met het stevig aangepaste plan van staatssecretaris Sander Dekker voor een nieuw mediabeleid.

Nieuwe Mediawet

Dekker kondigde in 2014 een grootschalige wijziging van de publieke omroep aan. Radio- en televisieprogramma’s mochten naar aanleiding van deze wet geen ‘plat amusement’ meer uitzenden om zich beter te onderscheiden van commerciële zenders. Daarnaast kreeg de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) ook veel meer te zeggen over wat er uitgezonden mocht worden.

Amusement

Er kwam vooral veel kritiek op de vraag wat nu precies plat amusement is. Dekker wist de wet in oktober 2015 nog wel door de Tweede Kamer te krijgen, maar in de Eerste Kamer brandde de discussie pas goed los. De senatoren vreesden onder meer een veel te grote invloed van de NPO, die ook kon bepalen welke presentatoren op het scherm te zien zijn. Ook moest voorkomen worden dat de politiek partijgenoten kon benoemen in belangrijke omroepfuncties. Dekker vreesde dat zijn complete wet afgeschoten zou worden en beloofde aanpassingen.

Reparatiewet

De aanpassingen waren alleen dermate ingrijpend, dat Dekker een ‘reparatiewet’ heeft moeten maken. De uiteindelijke reparatiewet maakt onder meer de band tussen de politiek en de publieke omroep losser. Televisie en radioprogramma’s moeten voortaan gericht zijn op informatie, cultuur en educatie. De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) krijgt een grotere vinger in de pap en externe producenten krijgen ook toegang tot het omroepbestel.

Dekker gaf eerder toe dat de aangevulde wet weliswaar tal van concessies aan de kritische Senaat bevat, maar stelt dat ”de kern nog steeds overeind staat”. Ook de NPO is blij omdat de rolverdeling tussen NPO en de omroepen nu beter zou zijn vastgelegd en hun onafhankelijkheid zou zijn gewaarborgd. De wet kreeg dinsdag 25 oktober 2016 in de Eerste Kamer de steun van regeringspartijen VVD en PvdA en oppositiepartijen SGP, ChristenUnie, CDA, GroenLinks, D66 en OSF.

(Bron: ANP, NOS)

Geef een reactie

Reactie

    Hanneman says:

    Deze mediawet doet in alles denken dat de politiek wel degelijk invloed wenst uit te oefenen op wat wij als bevolking op de televisie allemaal vernemen. Geen idee van alle “ins en outs” van de inmiddels door de eerste kamer geloodste wet maar ik moet, al lezende vaststellen dat het me doet denken aan de herziening van de wet “medezeggenschap clientenraden zorginstellingen” waar door weer een heel ander ministerie hard wordt gewerkt aan het snoeren van monden. Natuurlijk ziet Rutte veel liever de diepgang en het intellect van Geer en Goor en lijkt een wekelijkse televisiecolumn voor Harry Mens, u weet wel, zoals destijds meneer Hilterman dat deed, hem een ideaal. En het zou me niets verbazen als programma’s als Buitenhof, Zembla, Pauw van hem eigenlijk van de buis zouden moeten. Dus, meneer Dekker is aan de gang gezet en die is van mening dat Heel Holland Bakt, een eclatant succes, maar naar zijn smaak misschien iets te plat om nog te mogen. En als de politiek van dit moment het voor het zeggen krijgt zullen veel, als linkse rakkers weggezette journalisten en programmamakers – Valt me toch weer die Teun van de Keuken in… – zich moeten bezinnen op ander werk. Resumerend stel ik vast dat we zo verschrikkelijk hard aan linkse politiek toe zijn. Dus… strakjes….in Maart….. Denk na, weeg áf. Stem juist!