sneeuw

Een paar cm sneeuw en heel Nederland is in rep en roer, waarom?

Terwijl het in Nederland minder en minder sneeuwt, lijkt de beroering als er wel weer eens sneeuw verwacht wordt juist elke keer groter te worden. Waarom is dat? Daar zijn verschillende verklaringen voor.

Veel minder drukke spits dan gewoonlijk

Voor dinsdag 22 januari 2019 is in verband met de verwachte sneeuwval code geel afgegeven. Verwacht wordt dat er tussen de 2 spitsen 3 tot 5 centimeter sneeuw valt. Toch is er dermate beroering in het land ontstaan die meer bij een code rood hoort. Schiphol past het vliegschema aan en de NS rijdt met een aangepaste dienstregeling. Op het werk bespreken werknemers met elkaar of zij wel of niet thuis werken. Dinsdagmorgen blijkt dan ook dat veel mensen het zekere voor het onzekere genomen hebben. De ochtendspits is veel minder druk dan gebruikelijk. Rond 9 uur staat er ongeveer 80 kilometer file, terwijl dat normaal 200 kilometer is.

Direct gealarmeerd

In vergelijking met de jaren 50 en 80 uit de vorige eeuw sneeuwt het tegenwoordig veel minder vaak. Daarnaast zijn de sneeuwbuien zelf ook vaak minder hevig. Er is dus eigenlijk geen echte aanleiding waarom we tegenwoordig direct gealarmeerd zijn als het woord ‘sneeuw’ valt in het weerbericht. Toch is dat wel het geval. Cor van Halen, docent sociale en cultuurpsychologie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, heeft hier verschillende verklaringen voor. Tegenover Turbantia zegt hij dat bijzondere gebeurtenissen, zeker als die ons persoonlijk raken zich sterker vastzetten in ons geheugen.

De sneeuwstorm van 2005

Zo zullen veel mensen als zij aan sneeuw in Nederland denken, terugdenken aan de sneeuwstorm van 25 november 2005. Met honderden kilometers file tot gevolg en honderden mensen die urenlang of zelfs de hele nacht gestrand zijn. Sindsdien zijn er altijd mensen gebleven die voor de zekerheid een deken, water en wat te eten meenemen in de auto bij winterse omstandigheden. Alle keren dat sneeuwval geen grote gevolgen gehad heeft zijn vergeten of veel minder belangrijk in het geheugen. Onthouden worden de keren dat er wel gevolgen zijn geweest.

Mensen laten zich beïnvloeden door sociale media

Een andere verklaring dat mensen tegenwoordig anders reageren als er een risico wordt voorspeld is dat iedereen tegenwoordig op sociale media zit. Er ontstaat daardoor een soort publieke opwinding en mensen laten zich zo beïnvloeden dat zij vanzelf in een soort alarmstand komen. Ook zijn we tegenwoordig gewend om overal controle op te hebben, verklaart Van Halen. We leven volgens een strak schema en zijn daardoor gevoeliger voor verstoringen. Ook de overheid doet daar volgens hem aan mee. Het verantwoordelijkheidsgevoel is groot en de overheid wil voorkomen dat achteraf wordt gevraagd waarom er niet is gewaarschuwd.

En geeft de sneeuw van vandaag toch aanleiding voor een slechte herinnering, dan slaan we dit met z’n allen opnieuw in ons collectieve geheugen op en wordt er bij de volgende sneeuwvoorspelling weer net zo gereageerd.

(Bron: Turbantia, ANP)

Geef een antwoord

Reactie

    oosterwijck says:

    Elk weertype wordt door de NS aangewend om hun eigen falen te verontschuldigen. Eén nachtvorstje en de treinen rijden niet meer op tijd. Terwijl de treinen in Zwitserland en Oostenrijk door 3 meter sneeuw ploegen en nog steeds op tijd rijden. In Siberie rijden treinen door 30 graden vorst en nog steeds op tijd. Als het regent zijn de rails in Nederland glad. In de herfst glijden de wielen over de blaadjes en in de zomer is de bovenleiding uitgezet. Wanneer stopt de NS met die belachelijke smoesjes. De NS zou zich kapot moeten schamen.