De zaak menten

Een nieuwe dramaserie bij MAX: De Zaak Menten

De dramaserie De Zaak Menten is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van journalist Hans Knoop, die de waarheid achter de nog niet veroordeelde oorlogsmisdadiger Pieter Menten probeert te achterhalen. Deze zaak zorgt in de jaren 70 voor veel reuring in zowel de media als de politiek. Op woensdag 23 november 2016 gaat de nieuwe serie van start.

Persoonlijk betrokken

In De Zaak Menten ziet u hoe journalist Hans Knoop, hoofdredacteur van het aan De Telegraaf gelieerde weekblad Accent, langzaamaan persoonlijk betrokken raakt bij de jacht op de nog niet veroordeelde oorlogsmisdadiger Pieter Menten. Pieter Menten leeft al jaren in zijn enorme villa in het Gooi als hij besluit een deel van zijn kunst te laten veilen. In De Telegraaf wordt hij naar aanleiding hiervan geïnterviewd over zijn kunstverzameling. De Israëlische journalist Chaviv Kanaan stuit op het interview via de Nederlandse correspondente dr. Henriëtte Boas. Kanaan beschuldigt Menten van de executie van Joden, onder wie veel van zijn familieleden, in de Poolse dorpen Podhorodce en Uricz. Kanaan komt via Boas in contact met Knoop en vertelt hem dat Menten in 1943 drie treinwagons vol gestolen schilderijen naar Nederland liet brengen; de zaak Menten is geboren. Knoop bijt zich vast in het verhaal, maar Menten geeft zich niet zomaar gewonnen.

Onderdeel van onze geschiedenis

MAX directeur Jan Slagter: “Ik herinner mij nog goed wat de impact destijds was van de zaak Menten. Het is daarom erg belangrijk dat dit onderdeel van onze vaderlandse geschiedenis nooit wordt vergeten.” Het scenario van De Zaak Menten is door Robert Jan Overeem en Jan Harm Dekker geschreven op basis van het door Hans Knoop 40 jaar geleden geschreven boek over de zaak Menten. De regie is in handen van Tim Oliehoek. De rolverdeling is als volgt: Guy Clemens (Hans Knoop), Aus Greinadus sr. (Pieter Menten), Noortje Herlaar (Betty Knoop) en Carine Crutzen (Meta Menten).

Tijd voor MAX

Acteur Guy Clemens, die de rol van journalist Hans Knoop vertolkt, is op donderdag 13 oktober 2016 te gast in Tijd voor MAX. Meer over De Zaak Menten vindt u op de website van Omroep MAX.

Geef een reactie