slimme verlichting

Digitips over slimme apparaten: verlichting, horloges en deurbel

Elke maand geeft MAX Vandaag u handige digitips over het gebruik van digitale mogelijkheden. Deze maand gaan we in op de slimme apparaten voor verlichting, horloges en de deurbel.

Slimme verlichting

Slimme lampen kunnen automatisch aangaan op een ingestelde tijd. Of van intensiteit veranderen tijdens het kijken van een film of het lezen van een boek. Ze worden aangestuurd met een afstandsbediening of app op de smartphone of tablet. Bij wie een paar dagen weggaat geven ze de indruk dat er toch iemand thuis is. Het gemak dient de mens. In de digitip over slimme verlichting gaan we verder in op wat er allemaal mee mogelijk is.

Slimme deurbel

Een deurbel kan tegenwoordig veel meer dan slechts rinkelen. Een slimme deurbel toont via een camera en app precies wie er voor de deur staat. Ook als u niet thuis bent. U kunt eventueel praten tegen degene die voor de deur staat. Zonder dat u open hoeft te doen. Ook veilig als u wel thuis bent, maar niemand verwacht. U kunt dan namelijk eerst kijken voor u de deur opent. Zo werkt het.

Slimme horloges

Een slim horloge, vaak ook smartwatch genoemd, heeft allerlei handige functies. Zo kunnen dergelijke horloges bijvoorbeeld de hartslag meten, stappen tellen, berichten tonen, een wandelroute weergeven, maar ook iets praktisch zoals valpreventie. Een slim horloge werkt via bluetooth samen met een ander apparaat, meestal een smartphone. Bekijk uitgebreidere informatie over de verschillende soorten smartwatches.

Bonus-tip: privacy-instellingen van Facebook

Wellicht heeft u het voorbij zien komen, Facebook krijgt het van andere bedrijven en apps door als u ze bezoekt. Dit wordt allemaal bijgehouden en u kunt het zien via uw privacy-instellingen. Wilt u liever niet dat Facebook weet wat u verder allemaal online bezoekt, dan kunt u dit aanpassen.

Volgende maand vindt u weer nieuwe tips op MAX Vandaag. In de tussentijd ook nog meer lezen over een eerder bezochte website terugvinden, een goede profielfoto maken voor sociale media of e-boeken downloaden? Bekijk welke Digitips wij nog meer voor u hebben!

Geef een reactie

Reacties (2)

  avankempen says:

  Beste redactie van Max vandaag,
  Ik las uw artikel over slimme apparaten. Goed dat u die voorlichting geeft maar wat ik een groot gemis vind en een gemiste kans is dat u geen enkele aandacht schenkt aan de risico’s van het gebruik van slimme apparaten. Zeker wat ouderen betreft die aan slimme apparaten willen beginnen of al begonnen zijn is dit een must want gebruik van slimme apparaten is beslist niet zonder risico’s als men de veiligheidsregels en voorwaarden niet kent. Verkopers wijzen vaak alleen maar op het gebruikersgemak maar ook niet op de risico’s die er aan vast zitten want dat is geen gunstig verkoop argument en ouderen zwichten wel voor het gebruikersgemak. Op mijn eigen website criminaliteitspreventie.jouwweb.nl vind je de URL bovenaan Criminaliteitspreventie Mijn Passie en ik schreef over dit onderwerp al vaak over de gevaren en geef daarbij veel tips om te voorkomen dat via slimme apparaten door criminelen de kans zien om die apparaten over te nemen van je als je niet aan strenge veiligheidsvoorwaarden voldoet. Het gevolg daarvan kan zelfs zijn dat je hele bankrekening door 1 klap leeg geplunderd kunnen worden als je niet aan bepaalde voorwaarden voldoet. Ook ten aanzien van van de bescherming je privacy gevoelige gegevens met je aan bepaalde veiligheidsmaatregelen voldoen waar vaak bij de aankoop niet over wordt gesproken tussen koper en verkoper want ook de verkoper zou er op moeten wijzen hoe hij met de privacygegevens van de koper omgaat. Over updaten van de apparatuur wordt zelden gesproken en stopt de leverancier met updaten van je aangekochte apparaten dan werken ze van de ene op de andere dag niet meer of je gegevens zijn dan door criminelen te benaderen met alle gevolgen van doe. Van MAX, die toch zegt op te komen voor de ouderen mag je toch verwachten dat ze door goede voorlichting over aanschaf en gebruik van slimme apparaten veel aandacht en de veiligheidseisen daar erg veel aandacht aan zou schenken.
  Het is maar een tip die ik nu geef, al valt het me wel zwaar tegen dat hierover niet gesproken wordt.
  Met vriendelijke groet
  Aloys van Kempen

   MAX Vandaag says:

   Beste Aloys van Kempen, bedankt voor uw reactie en aanvulling. Dat is zeker een belangrijk gegeven bij slimme apparaten. Iets waar de bedrijven achter de apparaten zich gelukkig ook steeds bewuster van zijn en mee aan de slag zijn. We zullen in elk geval een aanvulling hierover toevoegen aan de 3 artikelen van ons hierover.