clouddienst

Digitip: welke clouddienst moet ik gebruiken?

Voor het online opslaan van bestanden zijn er verschillende diensten. Allemaal met eigen voorwaarden. Bepaal welke clouddienst bij u past.

Opslaan in de cloud

Opslaan in de cloud betekent online opslaan van bestanden zoals foto’s en documenten. Een bedrijf stelt hier, eventueel tegen betaling, ruimte voor beschikbaar. Wat dit precies betekent en wat de voor- en nadelen zijn leest u in het artikel Wat is de cloud?.

Bij verschillende bedrijven kunnen mensen bestanden online opslaan. Dit zijn zogenaamde clouddiensten. We bespreken 4 grote diensten: iCloud, OneDrive, Google en Dropbox. Zo kunt u een weloverwogen keuze maken voor de clouddienst(en) die u gebruikt. U bent daarbij natuurlijk niet gebonden aan maar 1 dienst.

iCloud

iCloud is de opslagdienst van Apple, speciaal gericht op gebruikers van een Mac, iPhone of iPad. iCloud is standaard op die apparaten geïnstalleerd. Apple-gebruikers kunnen met de dienst onder andere back-ups maken, bestanden en foto’s beheren en hun apparaten terugvinden. Maar ook zonder één van de genoemde apparaten is de dienst beschikbaar, voor wie wel een Windows-pc heeft. Voor Android-apparaten is iCloud minder geschikt, al wordt de online versie van de dienst op Android-toestellen wel ondersteund.

Voor iCloud is een gratis Apple ID nodig. Die geeft toegang tot 5 GB gratis opslagruimte. Deze opslagruimte is uit te breiden tegen betaling, vanaf 99 cent per maand voor 50 GB (september 2021).

OneDrive

OneDrive is de online opslagdienst van Microsoft. Deze dienst staat standaard op een computer met Windows 10, maar kan ook op andere computers worden gezet. Gebruikers kunnen OneDrive ook via de internetsite van de dienst gebruiken of via de app voor de tablet en smartphone. Via deze opslagdienst kunnen mensen bestanden uploaden, bekijken, downloaden en delen.

De website van OneDrive geeft ook toegang tot een gratis versie van de programma’s Word, Excel en PowerPoint. Dit zijn uitgeklede versies van de betaalde pakketten, maar de doorsnee gebruiker kan prima uit de voeten met de online mogelijkheden.

Wie OneDrive wil gebruiken, heeft een gratis Microsoft-account nodig. Hiermee krijgt de gebruiker 5 GB gratis opslagruimte. Deze opslagruimte is voor 2 euro per maand uit te breiden naar 100 GB. Het is ook mogelijk om een Microsoft 365-abonnement te nemen (dit pakket heette eerder Office 365). Dan krijgt de gebruiker naast 1.000 GB opslagruimte ook de Office-apps voor de computer.

Google Drive

Google heeft 2 eigen opslagdiensten: Google Drive en Google Foto’s.

Google Drive richt zich met name op het opslaan van documenten en andere bestanden. Bij Google Foto’s kunnen mensen foto’s online opslaan en beheren. Beide diensten werken via een website en een app voor de smartphone en tablet. Google Drive is daarnaast ook via een programma op de computer toegankelijk.

Google-klanten krijgen in totaal 15 GB gratis online opslagruimte die wordt gedeeld tussen Google Drive, Google Foto’s en de maildienst Gmail. Als de opslagruimte vol is, zijn er de volgende opties via Google One:

  • 100 GB voor 1,99 euro per maand of 19,99 per jaar;
  • 200 GB voor 2,99 euro per maand of 29,99 per jaar;
  • 2 TB voor 9,99 euro per maand of 99,99 euro per jaar.

Dit zijn de tarieven inclusief btw (prijzen september 2020).

Dropbox

In tegenstelling tot de andere 3 diensten, is Dropbox niet sterk verbonden aan een bepaald type apparaat. Bij Dropbox opgeslagen bestanden zijn overal en via elk apparaat met een internetverbinding te benaderen. Gebruikers kunnen via de internetpagina van Dropbox bij de bestanden, maar ook via de bijbehorende app en het programma op de computer (zelf installeren).

Dropbox geeft klanten 2 GB gratis opslagruimte. Die ruimte is tegen betaling uit te breiden. Mensen hebben de keuze uit Dropbox Plus met 2 TB voor 9,99 euro per maand of Dropbox Family met 2 TB voor 6 gebruikers voor 16,99 euro per maand. Deze tarieven zijn inclusief btw (prijzen september 2021).

Overzicht

Om de uiteindelijke keuze voor een clouddienst makkelijker te maken, eindigen we met een overzicht waarin de belangrijkste voorwaarden van de diensten staan. Daarnaast kunt u natuurlijk ook altijd de gratis versie van de diensten eerst uitproberen om te ontdekken welke dienst u prettig vindt werken.

Dienst Gratis opslag Kosten extra opslag p.m. Standaard geïnstalleerd op Geschikt voor
iCloud 5 GB 50 GB – € 0,99
200 GB – € 2,99
2 TB – € 9,99
Apple-apparaten Apple-apparaten
Windows (in combinatie
met Apple-apparaat)
OneDrive 5 GB 100 GB – € 2,00 Windows 10 Apple-apparaten
WindowsAndroid-apparaten
Google 15 GB 100 GB – € 1,99
200 GB – € 2,99
2 TB – € 9,99
Android-apparaten Apple-apparaten
Windows
Android-apparaten
Dropbox 2 GB 2 TB – € 9,99/€ 16,99 Geen Apple-apparaten
Windows
Android-apparaten

(Bron: SeniorWeb)

Let op: gezien de voortdurende veranderingen in de digitale wereld kan de informatie in bovenstaande Digitip met de tijd verouderd zijn.

Geef een reactie