tweestapsverificatie

Digitip: Wat is tweestapsverificatie?

Tweestapsverificatie is een extra beveiliging. Stel het in om de online toegang tot gevoelige zaken, zoals internetbankieren, beter te beschermen.

Legitimeren

Iemand kan zichzelf op verschillende manieren kenbaar maken. Een paspoort laat bijvoorbeeld zien wie u bent. Evenals een identiteitskaart. Beide gelden voor de Nederlandse overheid als identiteitsbewijzen. Ook op internet moet u uzelf voortdurend legitimeren. Logisch, want u wilt niet dat een ander er met uw geld vandoor gaat. Online legitimeren is lange tijd verlopen via de combinatie van een zelfgekozen gebruikersnaam en wachtwoord. Niet heel veilig, want deze gegevens kunnen gestolen worden of onderschept.

Tweestapsverificatie

Het is veiliger als iemand op meerdere manieren zijn identiteit moet bevestigen. Daarin onderscheidt men 3 opties:

1. Wat iemand weet
Bijvoorbeeld een gebruikersnaam met wachtwoord.
2. Wat iemand heeft
Bijvoorbeeld een telefoon. Waar een sms-code naartoe kan worden gestuurd of via een app uw identiteit kan worden bevestigd.
3. Wat iemand is
Bijvoorbeeld een vingerafdruk of een gezicht.

Combineer 2 van deze zaken en voilà; dat is tweestapsverificatie. Gebruikers moeten bijvoorbeeld eerst hun gebruikersnaam en wachtwoord invullen. Daarna krijgen ze een sms op hun smartphone. Pas wie de sms-code invult, krijgt toegang.

(Bron: SeniorWeb. Foto: Shutterstock)

Let op: gezien de voortdurende veranderingen in de digitale wereld kan de informatie in bovenstaande Digitip met de tijd verouderd zijn.

Geef een reactie