Digitip: e-boeken lezen op tablet of e-reader?

Voor het lezen van e-boeken heeft u keuze uit 2 mobiele apparaten, namelijk een e-reader of tablet. Elk leesapparaat heeft zijn eigen voor- en nadelen.

Wat zijn e-boeken?

Steeds minder mensen slepen stapels boeken mee op vakantie of op reis. In plaats daarvan lezen ze liever een e-boek. Dat is een digitaal bestand, waarin de complete inhoud van een boek is opgeslagen. Met een e-boek bespaart u ruimte en het is beter voor het milieu. Verschillende bekende winkels, zoals Bol.com, Bruna en AKO, verkopen tegenwoordig e-boeken.

Leesapparaten

Om e-boeken te lezen heeft u een leesapparaat nodig. U kunt hiervoor de computer of laptop gebruiken, al is deze apparatuur natuurlijk niet erg handzaam. Het gebruik van een tablet of e-reader ligt daarom meer voor de hand. Deze apparaten zijn licht en neemt u gemakkelijk overal mee naartoe. Een e-reader is speciaal bedoeld voor het lezen van e-boeken, terwijl een tablet ook andere functies in huis heeft.

Voor- en nadelen e-reader

Ten opzichte van een tablet heeft een e-reader enkele voordelen:

  • E-readers zijn voorzien van een e-Ink-scherm. Dit schermtype imiteert zeer nauwkeurig de eigenschappen van echt papier. Het contrast is hoog en het scherm weerkaatst erg weinig licht. Hierdoor leest u e-boeken ook probleemloos buiten in de zon.
  • E-readers verbruiken weinig stroom, waardoor u de accu bij normaal gebruik wekenlang niet hoeft op te laden.
  • E-readers stralen geen licht uit. Het lezen is daarom veel minder vermoeiend voor uw ogen dan lezen op een tablet. Het kan wel zo zijn dat u soms een lampje nodig heeft tijdens het lezen. Alhoewel sommige e-readers tegenwoordig een ingebouwd lampje hebben.
  • Een tablet van een goed merk kost al gauw enkele honderden euro’s. E-readers zijn een stuk goedkoper.

Daarnaast heeft een e-reader ook enkele nadelen:

  • Het e-Ink-scherm van een e-reader vertoont alleen witte of zwarte beeldpunten. Afbeeldingen zijn daarom in zwart-wit.
  • Vergeleken met een tablet duurt het iets langer om een vers beeld op te bouwen. Dit merkt u alleen bij het ‘omslaan’ van een bladzijde.
  • Op een e-reader zijn er geen extra functies aanwezig, zoals voor spelletjes en andere apps. Een tablet heeft dat wel.
  • E-readers ondersteunen verschillende bestandsformaten van e-boeken. Voor Nederlandse e-boeken is het belangrijk dat het apparaat het EPUB-formaat accepteert.

Tablet

Met een tablet kunt u ook prima e-boeken lezen. Houd er wel rekening mee dat het scherm licht uitstraalt. Het beeld is hierdoor feller. Tijdens het lezen is dat een stuk vermoeiender voor uw ogen. Bovendien weerkaatst het scherm veel licht, waardoor een tablet ongeschikt is voor buitengebruik. Een tablet heeft als voordeel dat u ook op internet kunt surfen en zelf leuke apps kunt installeren. Tot slot is er in een donkere omgeving geen lampje nodig, omdat het scherm verlicht is.

E-reader of tablet?

Voor de prettigste leeservaring is een e-reader het meest geschikt. Bent u niet zo’n boekenwurm en leest u af en toe eens een e-boek? In dat geval is een mooie tablet het overwegen waard, zodat u ook nog andere zaken met het apparaat kunt doen.

Boeken overzetten

Als u e-boeken bij een webwinkel aanschaft, staan de bestanden op uw pc. U zet de bestanden over door een e-reader of tablet met een USB-kabel op de pc aan te sluiten. Hiervoor gebruikt u desgewenst het gratis programma Calibre. Overigens bestaan er tegenwoordig ook e-readers die verbinding maken met internet. Hiermee schaft u rechtstreeks e-boeken aan en downloadt u ze naar het toestel. U heeft in dat geval dan geen computer meer nodig.

(Bron: SeniorWeb)

Let op: gezien de voortdurende veranderingen in de digitale wereld kan de informatie in bovenstaande Digitip met de tijd verouderd zijn.

Geef een reactie