Digitip: contactloos betalen met de smartphone

Overal waar de mogelijkheid bestaat tot contactloos betalen kan ook via de smartphone worden afgerekend. Dit verloopt op dezelfde manier als contactloos betalen met een pinpas en is net zo veilig.

Contactloos betalen veilig?

Contactloos betalen is heel veilig. Kleine bedragen (tot 25 euro) kunnen worden afgerekend zonder dat er om een pincode wordt gevraagd. Maar bij grotere bedragen moet altijd de pincode worden ingetoetst. En ter beveiliging wordt na elke 50 euro (bij elkaar opgeteld) aan contactloze betalingen ook om de pincode gevraagd. Verhalen over fraudeurs die via de contactloze betaalmogelijkheid geld afhandig maken zijn bangmakerij. In de praktijk komt dat niet voor. Bovendien kan nooit meer dan 50 euro worden buitgemaakt door de pinbeveiliging. Ter geruststelling hebben alle banken toegezegd eventuele geleden schade te vergoeden.

Hoe werkt contactloos betalen met de smartphone?

Bij alle betaalautomaten die geschikt zijn voor contactloos betalen kan ook met de smartphone worden afgerekend. Deze zijn te herkennen aan het logo:

contactloos betalen

 

 

 

Activeer het scherm van de smartphone en houd het toestel in de buurt (maximaal 10 cm) van de betaalautomaat. Binnen een seconde is de betaling verwerkt.

Alleen Android

Momenteel kunnen alleen Android-toestellen contactloos betalen. iPhones zijn niet geschikt, omdat Apple het niet toestaat. Het bedrijf heeft een eigen methode ontwikkelt, Apple Pay, maar deze is nog niet in Nederland actief. Het is niet bekend wanneer Apple Pay in Nederland verschijnt.

Apps

Wie contactloos wil betalen via de smartphone moet een speciale app van de eigen bank installeren en activeren. Elke bank heeft hierover een eigen pagina met meer informatie.

Kosten

De meeste banken vragen geld voor het gebruik van de contactloze betaalmethode via de smartphone. Alleen bij ABN AMRO is het gebruk (voorlopig) gratis. Meestal liggen de kosten op 0,50 euro per maand.

(Bron: SeniorWeb)

Let op: gezien de voortdurende veranderingen in de digitale wereld kan de informatie in bovenstaande Digitip met de tijd verouderd zijn. 

Geef een reactie