Delfts blauw

Delfts blauw van Paleis Het Loo te zien op Schiphol

Op Schiphol is de komende 4 jaar een unieke collectie van 12 Delfts blauwe vazen van Paleis Het Loo te zien. Reizigers kunnen de vazen op de E-pier bewonderen. Deze presentatie maakt deel uit van Paleis Het Loo on Tour, een initiatief van het museum om delen van de collectie tijdens de renovatie van het paleis op een andere locatie te laten zien.

Delfts blauw als nationaal icoon

De eerste bewoners van Paleis Het Loo, koning-stadhouder Willem III en Mary Stuart II, leggen in de 17e eeuw de basis voor het Delfts blauw als nationaal icoon. Koninklijk Tichelaar Makkum heeft aan de hand van enkele bewaarde tuinvazen vazen gereproduceerd en handbeschilderd met dezelfde 17e-eeuwse tinglazuurtechniek.

Delfts blauw

Renovatie

Paleis Het Loo wordt tot halverwege 2021 verbouwd en gerenoveerd. In het nieuwe plan is het Bassecour, het plein voor het paleis, een van de blikvangers. De 4 grasvlakken worden vervangen door glas, want onder het plein komt de nieuwe entree. Om dit te realiseren moet er 10 meter diep gegraven worden. Hoewel de verbouwing en renovatie nog tot 2021 duurt heeft Het Loo eind maart 2018 de tuinen en de stallen geopend voor het publiek. Bezoekers kunnen dan ook met een lift naar het dak van het paleis om vanaf daar de werkzaamheden te bekijken.

Een deel van de collectie is nu te zien op Schiphol, het andere deel staat in de tuinen van Paleis Het Loo. De collectie is op Schiphol te zien in een ontwerp van Dutch Designer Mae Engelgeer.

(Bron: Paleis Het Loo/Foto: Paleis Het Loo)

Geef een reactie