De Wereldhavendagen gaan weer van start

De Wereldhavendagen is het grootste jaarlijkse maritieme evenement van Nederland en vindt plaats op 2, 3 en 4 september. Het wordt dit jaar voor de 39e keer gehouden. Bezoekers kunnen naast scheepsbezichtigingen, demonstraties op het water en presentaties van havenbedrijven onder andere genieten van een uitgebreid cultureel programma.

Thema

‘The Smartest Port’ is het thema van het jaar. Binnen dit thema tonen bedrijven en schepen hun innovatieve vermogen aan de bezoekers. Het evenement trekt jaarlijks zo’n 400.000 bezoekers naar de kades rond de Erasmusbrug en de vele excursies in de Haven van Rotterdam die vanuit het evenement zijn te boeken.

De Aeolus

Nieuw dit jaar is het offshore installatieschip Aeolus, van de Nederlandse waterbouwer Van Oord, dat woensdag 31 augustus het evenement aftrapte. Dit schip, dat in het jaar 2014 werd verkozen als ‘Schip van het jaar’, is gedurende de dagen open voor bezoek. Daarnaast vervult het een ‘hoofdrol op poten’ in het spectaculaire programma van de zaterdagavond.

Met een lengte van 139 meter en een breedte van 38 meter is het schip straks niet te missen aan de Parkkade in Rotterdam. De Aeolus hoort sinds 2014 bij de geavanceerde vloot van ‘Van Oord’ en is speciaal ontworpen voor de bouw van windparken.

Uitbreiding

Dit jaar worden de Wereldhavendagen uitgebreid naar de Kaap in Rotterdam waardoor Katendrecht ook in 2016 weer onderdeel wordt van het evenemententerrein. Ook wordt dit jaar gebruik gemaakt van de Rijnhaven.

Vuurwerkshow

Op zaterdagavond is er een muzikale show op het water, waarbij de Aeolus in het middelpunt staat. Vanaf het schip wat fungeert als podium treden artiesten als Maan en de Marinierskapel de Koninklijke Marine op. Verschillende andere schepen verzorgen tijdens deze optredens in de Nieuwe Maas een show van licht, beeld en geluid. Het schip zal voor deze gelegenheid naast de Erasmusbrug op poten komen te staan. Deze muzikale show, die traditioneel wordt afgesloten met vuurwerk, is vanaf de oevers rond de Erasmusbrug door het publiek te bekijken.

Meer informatie en het volledige programma vindt u op de website van de Wereldhavendagen.

Geef een reactie