Bassie

Clown Bassie is niet meer: dit zijn de memorabele momenten

Bas van Toor, beter bekend als clown Bassie van het duo Bassie en Adriaan, zal nooit meer optreden als zijn alterego. In totaal is hij meer dan 40 jaar lang Bassie geweest. Een lange tijd, die behoorlijk wat memorabele tv-momenten heeft opgeleverd.

Begintijd

Samen met zijn broer Aad begint Bas al in de jaren 50 met optreden. Voordat het circusduo Bassie en Adriaan in 1978 voor het eerst op tv verschijnt, hebben de 2 er al een hele tv-carrière opzitten. Zo zijn zij in 1965 al te zien onder de naam The Crocksons in de tv-show van Rudi Carrell. In dit fragment proberen ze Carrell een oude auto te verkopen.

Al vrij snel veranderen zij van stijl, zoals te zien is in het onderstaande fragment. Hier treden Aad en Bas met een slapstick-achtige act op in het bekende tv-programma Stuif es in.

Bassie en Adriaan

In de jaren 70 horen de broers van een nieuw televisiebedrijf, gestart door Joop van den Ende. Zij stellen voor een programma uit te denken rondom een clown en een acrobaat: Bassie en Adriaan. Dit idee wordt uitgewerkt en in 1978 maakt het zijn debuut op de Nederlandse televisie. De serie volgt de avonturen van de clown en de acrobaat en er wordt ook veel gezongen. Een van de eerste liedjes is Het Garagelied, uitgezonden in februari 1978.

Andere personages

De serie wordt een groot succes en Bassie en Adriaan is tot midden jaren 90 op tv te zien. In de serie spelen niet alleen Bassie en Adriaan zelf een grote rol, er worden ook behoorlijk wat gedenkwaardige en vooral kwaadaardige personages geïntroduceerd. Meteen in het eerste seizoen is daar al de plaaggeest, een man die menig kind de stuipen op het lijf jaagt.

Na de laaggeest volgen onder meer de memorabele Baron en zijn onhandige rechterhand Handige Harry. Ook Vlugge Japie en de onfortuinlijke agent B100 zijn gedenkwaardige personages.

Einde van Bassie en Adriaan

Naast een tv-programma, staan Bassie en Adriaan ook jaren lang in het theater, brengen zij cd’s uit en maken zij videobanden. In 2002 stopt het duo met optreden en niet veel later zegt Aad van Toor voor onbepaalde tijd niet meer in de huid van de acrobaat te kruipen. Bas gaat wel door met solo-optredens, maar nu hij definitief stopt, lijken Bassie en Adriaan nu officieel tot het verleden te behoren.

(Bron: ANP, YouTube, Weekend)

Geef een antwoord