Op1

Carrie en Charles presenteren Op1 namens MAX

Carrie ten Napel en Charles Groenhuijsen vormen namens Omroep MAX één van de vijf koppels die na het vertrek van Eva Jinek en Jeroen Pauw iedere werkdag de late night-talkshow Op1 voor de publieke omroep gaan invullen. Een gesprek aan de vooravond van hun eerste optreden.

Met het vertrek van Eva Jinek naar RTL4 en het stoppen van Jeroen Pauw als talkshow-host moest het late night-gat door de NPO gevuld worden. Dachten jullie toen meteen: dat wil ik doen?
Carrie: “Ik hoorde via het nieuws dat de NPO verschillende koppels wilde inzetten en toen heb ik weleens gedacht: zou MAX een koppel inzetten en hoe gaat dat dan? En vervolgens dacht ik ook: dat wil ik wel doen. En het werd allemaal nog mooier toen Jan Slagter mij belde en zei: ‘Ik zou jou graag aandragen als het MAX-koppel samen met Charles.’ Ja natuurlijk wilde ik dat. En ineens was Charles mijn man!”
Charles: “Ik kreeg ‘s avonds een appje van Jan met de tekst: ‘Ha Charles, zou jij eventueel mee willen doen in de pitch voor het late night-slot?’ Ik antwoordde met: ‘Jazeker’ en de volgende dag ben ik gaan bellen met Jan. Ik werk immers graag bij een omroep die uitgaat van respect voor de waarde van mensen ongeacht herkomst of leeftijd. Dat is cruciaal en onmisbaar in een talkshow. Ik kende Carrie nog niet en ben toen ‘Droomhuis gezocht’ gaan kijken. Toen dacht ik oprecht: die kan het, zo naturel. Vervolgens ben ik je gaan googelen en de dag erna heb ik je gebeld en zijn we bij Van der Valk koffie gaan drinken.”
Carrie: “Het had iets van een blind date.”

Late night presenteren is als spelen in de Champions League. Worden jullie ’s nachts weleens badend in het angstzweet wakker?
Carrie: “Ik maak mij soms druk omdat ik mij niet zo druk maak. En dan denk ik: wanneer komt die spanning nou, waar blijven de zenuwen? Het is ook allemaal zo snel gegaan dat ik er nog niet zo heel veel bij stil heb kunnen staan. Wat mij veel vertrouwen heeft gegeven, is de pilot die goed werkte. Het voelde prettig.”
Charles: “Ik ben 65, dat ik hiervoor gevraagd ben heeft mijn uiterste houdbaarheidsdatum weer wat opgerekt. Ik vind het spannend omdat het zo ontzettend high profile is wat wij gaan doen. Dit zal in de komende maand het meest besproken tv-programma worden. Alle Angela de Jong’s (tv-recensent AD, red.) gaan erover schrijven.”
Carrie: “Ik ga het op mijn eigen manier doen en ik denk dat wij dit heel goed kunnen.”

Carrie, wat is ‘jouw eigen manier’?
Carrie: “Ik heb een natuurlijke interesse in mensen, heb altijd vragen en ik denk dat ik een natuurlijke warmte uitstraal waar mensen zich snel bij op hun gemak voelen. Wat ik wel spannend vind zijn de politieke gesprekken. Ik denk dat ik daar nog wel een tandje bij moet zetten. Gelukkig heb ik wat dat betreft zwaargewicht Charles naast mij.”
Charles: “Wij dompelen ons niet onder in ons eigen ego. Ja, ik denk dat wij een heel goed koppel kunnen vormen.”

Als koppel moet je elkaar ook wat gunnen.
Carrie: “Dat was het eerste dat Charles tegen mij zei: ‘Je moet elkaar de ruimte geven en dienend zijn.” Charles: “Het gaat vaak fout omdat koppels te veel op elkaars stoel willen gaan zitten. Ons voornemen is ook echt dat niet te doen. En dat wij een programma kunnen presenteren staat als een paal boven water.”

Carrie, waar is Charles goed in?
Carrie: “Charles heeft zo veel kennis, hij is rustig en altijd goed voorbereid. Ik ben thuis op de bank met Charles opgegroeid. Jij vertelde altijd over Amerika en ik begreep het.”
Charles: “Toen jij naar de kleuterschool ging begon ik op tv, haha.”

Charles, waar is Carrie goed in?
Charles: “Carrie is ongelooflijk naturel. Volgens mij kan jij niet eens een rol spelen, het ziet er makkelijk uit. Jij gaat heel ver komen.” Carrie: “Wie had kunnen denken dat de grote Charles, met wie ik opgegroeid ben, dit zou zeggen.”

Er gaan natuurlijk vergelijkingen getrokken worden met Eva Jinek en Jeroen Pauw.
Carrie: “Ik heb een groot respect voor Eva, maar vergeet niet dat zij het het eerste jaar heel moeilijk heeft gehad, net als Margriet van der Linden. Wat ik zo knap aan haar vind, is dat zij heel makkelijk is in het switchen tussen zware en lichte onderwerpen. En natuurlijk haar humor. Verder heeft ze een natuurlijke afstand, maar staat ze tegelijkertijd toch dichtbij haar gasten. En er valt niet met haar te sollen.”

Met jou ook niet?
Carrie: “Nee, op mijn manier niet.”

Wat is jullie levensmotto?
Charles: “Positivisme”.
Carrie: “Niet veroordelend.”

Maar het is ook wel fijn als je in een late nightprogramma een mening hebt.
Carrie: “Ik vraag mij af of de kijker op onze mening zit te wachten. Dat is wat ik zo knap aan Jeroen Pauw vind. Hij stelde altijd open vragen en ventileerde daarbij niet zijn eigen mening.”

Wie zijn jullie favoriete interviewers?
Carrie: “Jeroen is heel goed, Eva, maar ook Humberto had zijn kracht. Wilfried de Jong in ’24 uur met’. Maar ook in duo met Matthijs.” Charles: “Oprah Winfrey met haar ongelooflijke energie, haar tomeloze nieuwsgierigheid en haar onvoorwaardelijke respect voor haar gasten.”
Carrie: “Elk karakter neemt iets mee.”

Wat neem jij van jezelf mee?
Carrie: “Openheid en oprechte interesse. Mijn vader dacht vroeger dat ik voor dit vak te zacht, te lief en te verlegen was. Ik ben geen hittepetit, maar moet dat?”

Carrie, Jij hebt iets ontwapenends.
Charles: Absolúút. Jij beschikt over een prachtige combinatie van vrolijkheid en zelfverzekerdheid, zonder dat je je op de voorgrond stelt.”

Hou je van dat soort vrouwen, Charles?
Charles: “Ik ben er met eentje getrouwd.”

Wanneer is het goed?
Carrie: “Als we zelf het gevoel hebben dat het goed is, dat de gasten tevreden zijn en dat de kijkers dat ook vinden.” Charles: “Als het een warm, aangenaam uur op tv is.” 

Maar we gaan toch ook wel een stevig gesprek zien?
Charles: “Jazeker, als het maar respectvol is.”

Hoe hopen jullie dat er over een jaar over jullie gesproken wordt?
Carrie: “Dat mensen, Theo Reitsma (ex-sportverslaggever NOS, red.) citerend, zeggen: ‘Dat is een goed stel hoor.’”

Op1, elke werkdag  om 22.30 uur op NPO 1.

(Bron: Max Magazine)

Geef een reactie

Reacties (6)

 1. TonyGo says:

  Prachtige combinatie, ik kijk er naar uit! Succes

 2. BenvLith says:

  Echt een heel goed koppel, ik kijk uit naar jullie,
  Heel veel succes jullie samen?.

 3. veronica van Eick-Dekker says:

  Ben met de vorige reacties mee eens.
  Een goed koppel , verheug me op vanavond!
  Succes!

 4. Hermien Cossee says:

  Ik heb er alle vertrouwen in , zie er met plezier naar uit !!!!!!!!

 5. Hyacinthe says:

  Dat wordt vast een leuke avond!!Succes jullie.

 6. HermanR says:

  Wij gaan kijken, genieten van leeftijdsgenoten. ,-)