Buitenaardse voorwerpen gevonden in tombe Toetanchamon

De Egyptische farao Toetanchamon is begraven met een dolk van ijzer afkomstig uit een meteoriet. Dat blijkt uit onderzoek van het metaalmengsel door Egyptische en Italiaanse wetenschappers.

Niet verroest

toetankamon2_shutterstockDe archeoloog Howard Carter vond in 1925 twee dolken in het graf van Toetanchamon, 1 van ijzer en 1 met een lemmet van goud. De tienerkoning is meer dan 3300 jaar geleden gemummificeerd, maar het heeft de onderzoekers sinds de ontdekking altijd verbaasd dat de dolk van ijzerwerk niet was verroest. Nu blijkt waarom, het is gemaakt van buitenaards materiaal.

Meteoriet

De onderzoekers analyseerden het metaal nu met een spectrometer om de chemische samenstelling te bepalen en vonden een hoog nikkelgehalte en kobalt. Zij vergeleken de samenstelling met bekende meteorieten binnen 2000 kilometer rond de Rode Zeekust van Egypte en vonden vergelijkbare samenstellingen in een meteoriet. Die meteoriet, Kharga genaamd, is op 240 kilometer ten westen van Alexandrië gevonden, in de havenstad van Mersa Matruh. In de tijd van Alexander de Grote, in de 4e eeuw voor Christus, was die stad bekend onder de naam Amunia.

Uit de hemel

Het delven en gebruiken van ijzer was nog geen algemeen gebruik in de tijd van de beroemde farao en lang was onduidelijk waar het gebruikte materiaal in de dolk vandaan kwam. Het ijzer uit de dolk blijkt 11 procent nikkel te bevatten, veel meer dan in normale ijzeren objecten zit. Zo’n hoge concentratie nikkel is wel te vinden in meteorieten. Ook kobalt komt voor in ijzermeteorieten. Het bewerkte metaal is van hoge kwaliteit en bewijst dat de Egyptenaren in de 14e eeuw voor Christus al bedreven waren in het bewerken van ijzer. Uit antieke teksten blijkt dat de Egyptenaren wisten dat hun zeldzame ijzer uit de hemel gevallen was.

Buitenaards

De dolk is niet het enige buitenaardse voorwerp in de tombe van Toetanchamon. Er is ook een sieraad gevonden met een scarabee van groen silica-glas. Dat glas is hoogstwaarschijnlijk gevormd door de inslag van een meteoriet of een komeet. Het glas komt voor in de woestijn ten westen van de Nijl en de oude Egyptenaren moesten er honderden kilometers voor afleggen.

Heeft u het masker van Toetanchamon wel eens in het echt bewonderd?

(Bron: ANP, NOS)

Geef een reactie