Top 2000

Aretha Franklin, Queen en nummer 1-hit Duurt te lang scoren hoog in Top 2000

Kijkend naar de 2000 nummers die dit jaar de Top 2000 hebben bereikt, valt het op dat overleden artiesten het erg goed doen. Zo zijn Aretha Franklin en Charles Aznavour flink gestegen en is Queen met 35 nummers terug te vinden in de populaire muzieklijst van NPO Radio 2.

Aretha Franklin

Luisteraars hebben dit jaar massaal gestemd op de in augustus 2018 gestorven Aretha Franklin. Zij staat met Natural Woman op plek 182 en dat is 646 plaatsen hoger dan vorig jaar. Haar duet met de eveneens overleden artiest George Michael, I Knew You Were Waiting, stijgt 904 plaatsen, naar 1040. Aretha Franklin staat ook nog met Respect, I Say a Little Prayer en Think in de ranglijst. Nummers van Charles Aznavour en zangeres Dolores O’Riordan van de Ierse band The Cranberries stijgen eveneens in de lijst.

Hofleveranciers: The Beatles en Queen

The Beatles is met 38 nummers de hofleverancier van de Top 2000. Meteen gevolgd door Queen, met 35 nummers. Waarvan 8 nieuwe. Waarschijnlijk mede te danken aan de film Bohemian Rapsody, die inmiddels meer dan een miljoen bezoekers gehad heeft. Queen beslaat met het nummer Bohemian Rhapsody ook opnieuw de 1e plek. Het is daarmee de 16e keer dat het nummer uit 1975 de Top 2000 aanvoert; slechts 4 keer in de geschiedenis van de lijst stond er een ander lied op 1. Ook onder jonge stemmers is Bohemian Rhapsody “veruit het populairst”, zegt zendermanager Jan-Willem van Engelen eerder deze maand. In de top 10 komt Queen verder niet voor. Hotel California van Eagles staat, net als vorig jaar, op de tweede plek. Billy Joels Piano Man stijgt een plek, ten koste van Stairway To Heaven van Led Zeppelin, naar de derde plaats. Avond van Boudewijn de Groot is de hoogst genoteerde Nederlandstalige plaat, op 10.

Nederlandse vertegenwoordigers

BLØF heeft net als voorgaande jaren de meeste Nederlandse noteringen, dit jaar is de Zeeuwse band met 19 nummers in de lijst vertegenwoordigd en dat is er 1 meer dan vorig jaar. Het hoogst genoteerde BLØF-nummer is Zoutelande met Geike Arnaert op nummer 31. Zangeres Davina Michelle is dit jaar de hoogste nieuwe Nederlandse binnenkomer in de Top 2000. Haar nummer 1-hit Duurt te lang prijkt op positie 477. Daarvoor heeft zij de Top 2000 Award gekregen, een nieuwe prijs van NPO Radio 2. Leef van André Hazes maakt een enorme sprong: van 1684 vorig jaar naar 152 nu: een verschil van 1532 plaatsen.

Avicii

De hoogste nieuwe binnenkomer in de muzieklijst is Levels van de in april overleden dj Avicii. Levels staat op nummer 260. Ook 4 andere nummers van de Zweedse dj en producer staan dit jaar hoger genoteerd. Wake Me Up is 533 plaatsen gestegen, naar nummer 100. Addicted To You komt zelfs 1158 plaatsen hoger uit, op 807. Avicii staat verder met A Sky Full of Stars en Hey Brother in de ranglijst.

(Bron: ANP)

Geef een reactie