Anneke Grönloh

Anneke Grönloh overleden

Zangeres Anneke Grönloh is op 76-jarige leeftijd in haar woonplaats in Frankrijk overleden. Dat heeft haar management bekendgemaakt.

Rockets

Grönloh is geboren in Indonesië en brengt een groot deel van haar jeugd door in een jappenkamp. Na de oorlog verhuist ze naar Eindhoven, waar ze begon met optredens. Op school leert ze Peter Koelewijn kennen. Samen treden zij op onder de naam Rockets. Daarnaast treedt ze in Nederland en België op met onder meer het orkest van Jos de Mol en The Skyliners, waar ze voornamelijk Amerikaanse hits, jazz en rock-‘n-roll zingt.

Brandend zand

Het nummer waar velen haar van kennen Brandend Zand zingt ze voor het eerst op het Knokkefestival, in 1962. Daarna volgen hits als Paradiso, Soerabaja en Cimeroni. In 1963 krijgt ze zelfs een vermelding in het het Guiness Book of Records omdat ze in 10 maanden tijd 5 gouden platen krijgt voor evenzoveel hits. In 1964 vertegenwoordigt ze Nederland tijdens het Eurovisie Songfestival met het nummer Jij bent mijn leven. Ze bereikt de 10e plaats. Halverwege de jaren 60 treedt ze ook steeds vaker op in het theater, onder meer met de Snip en Snap revue. Ook werkt ze mee aan een show van Ramses Shaffy.

50-jarig jubileum

In 2009 viert de zangeres haar 50-jarig artiestenjubileum. Ze staat daarna nog regelmatig op het podium, maar krijgt in 2016 zware longembolie. Vanaf die tijd is ze afhankelijk van een zuurstofapparaat, ook tijdens haar concerten. In 2017 treedt ze voor het allerlaatst op in Weert. Dat is tijdens een concert ter herdenking van het 100e geboortejaar van Johnny Hoes. Hij heeft het nummer Brandend Zand voor haar geschreven.

MAX Maakt Mogelijk

Ondanks haar broze gezondheid, treedt Grönloh regelmatig op in verzorg- en verpleeghuizen voor MAX Maakt Mogelijk. Zij ziet hoeveel het de mensen brengt als zijn haar nummers zingt. In september 2016 treedt zij op na de hevige longembolie waarvoor zij permanent extra zuurstof krijgt toegediend, weer op en maakt er weer een feestje van. Vlak voor zij aankondigt definitief te stoppen met zingen, weet zij de bewoners van zorgcentrum Rust in Roy in Stramproy te ontroeren en te verheugen met haar muziek. In juni 2017 maakt de zangeres bekend te stoppen met zingen. Haar gezondheid laat het niet meer toe.

Herdenking

De zangeres is officier in de Orde van Oranje-Nassau en President Megawati Sukarnoputri heeft haar tot Cultureel Ambassadrice van Indonesië benoemd. Het besloten afscheid zal plaatsvinden in familiekring in Frankrijk. Later volgt een herdenking in Nederland.

(Bron: ANP/NOS)

Geef een reactie