Acteur John Lanting (88) overleden

In zijn woonplaats Breda is acteur, regisseur en producent John Lanting op 88-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie gemeld. Lanting was al enige tijd ziek. 

De aap

Zijn theaterloopbaan begint hij als toneelknecht in de Haarlemse schouwburg. In 1956 studeert hij af aan de Toneelschool Amsterdam waarna hij aan de slag gaat bij het Rotterdams Toneel. Met de solovoorstelling De aap, een verslag voor een academie van Frans Kafka, oogst Lanting enkele jaren internationaal succes.

Koning van de klucht

John Lanting staat bekende als de ‘koning van de klucht’. In de jaren 70, 80 en 90 trekt hij volle zalen met zijn theatergezelschap Theater van de Lach. Hij richt begin jaren 70 samen met collega Jacques Senf het gezelschap op. Bekende stukken zijn Nee Schat nu nietEen Scheve schaatsIn de kast op de kastEen kus van een Rus en Een trouwring mag niet knellen. Met het Theater van de Lach speelt hij meer dan 3000 voorstellingen gedurende 26 jaar. Meer dan 2 miljoen mensen brengen een bezoek aan een van de voorstellingen. In de stukken speelt Langting zelf de hoofdrol. Van de kluchten zijn door de TROS registraties gemaakt die toen garant staan voor hoge kijkcijfers.

 Gestopt, maar niet uit de publiciteit

In 1996 stopt Lanting met acteren, maar blijft wel in de publiciteit. Begin 2016 geeft hij zijn allerlaatste publieke optreden tijdens een ‘kluchtclinic’ in Breda. Bij die gelegenheid vertelt hij waarom hij definitief een punt achter zijn carrière heeft gezet. “Ik wil niet te lang doorgaan zoals Toon Hermans en Wim Kan. Ik ben niet meer die springende knul, maar ik denk dat ik nog net kan.”

Dat hij door zijn veelal uit het Engels vertaalde kluchten, vanwege zijn ‘onderbroekenlol’,  regelmatig door critici is verguisd, deert hem nooit. “Het stimuleert je juist om nog beter te worden”, aldus Lanting die vaak als hoofdpersoon een ‘minkukel’ speelt in zijn eigen stukken.

(Bron: NOS/ANP/AD)

Geef een reactie