Duur 03:56
Gepubliceerd op 31 december 1940

Humor door de jaren heen

‘Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd’ is tegenwoordig het motto, maar humor is altijd al belangrijk geweest. Door de jaren heen heeft elke tijd zijn eigen soort humor gehad.  

Betekenis

Het woord humor is net als het woord humeur afgeleid van het Griekse woord voor sap of vocht. De oude Grieken dachten dat lichaamssappen van mensen zowel het temperament als de stemming regelden.

Moppen

Moppen tappen doen we nog steeds, maar het werd in de oudheid ook al gedaan. Moppen zijn ooit in het leven geroepen om rampspoed en ander soort leed te verwerken. Maar ook om de maatschappij een spiegel voor te houden en zaken die niet goed gaan aan te kaarten.

Klucht

In de middeleeuwen is de klucht populair. Het dagelijks leven wordt hierin verbeeld, maar dan wel op een grof-komische manier. Het doel is de toeschouwers voortdurend aan het lachen te houden.Vooral de opeenvolging van gebeurtenissen is belangrijk, belangrijker nog dan de personages.

Cabaret

Het cabaret (kroeg) is in 1881 ontstaan in de Franse kunstkroeg ‘Le Chat Noir’. In Nederland is cabaret sinds de laatste 100 jaar niet meer weg te denken. Grote namen als Wim Kan, Wim Sonneveld, Toon Hermans en Seth Gaaikema zullen niet snel in de vergetelheid raken.

Soorten humor

Humor is ontzettend persoonlijk. Wat de één tot tranen toe aan het lachen brengt is voor de ander niet minder dan flauw. Er bestaan ook veel verschillende soorten humor. Bij satire wordt de spot gedreven met de omstandigheden. Bij een parodie wordt er tot in het absurde een nabootsing van een situatie of persoon gegeven. Zwarte humor of galgenhumor spot met taboes, ziektes en de dood. En slapstick kennen we bijvoorbeeld van de dikke en de dunne, waarbij er van alles mis gaat, wat op de lachspieren werkt.

Humor is veranderlijk en we zijn heel benieuwd wat u van de moppen tappende heren in de filmpjes van Beeld en Geluid vindt. Is dit nog uw soort humor of kunt u er niet (meer) om lachen?

Meer beelden van vroeger zien? Neem eens een kijkje in het online archief van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer