Peter R. de Vries

Aanslag op misdaadverslaggever Peter R. de Vries

Op dinsdagavond 6 juli 2021 om 19.30 is bij een schietpartij in Amsterdam misdaadverslaggever Peter R. de Vries zwaargewond geraakt. Het schietincident heeft plaatsgevonden in de Lange Leidsedwarsstraat, vlakbij de studio van RTL Boulevard waar De Vries die avond verslag doet. De misdaadjournalist vecht in het ziekenhuis voor zijn leven. Er zijn 3 verdachten opgepakt. 

Motieven

Over mogelijke motieven van de dader(s) of aanleidingen voor het schietincident kan de politie nog niets zeggen. “Nu zijn we bezig met de zoekactie, sporenonderzoek en natuurlijk hulpverlening. Motieven en achtergronden komen pas in een veel later stadium aan de beurt”, aldus een woordvoerder.

De 64-jarige De Vries is zwaargewond naar het VU medisch centrum overgebracht. Op een speciaal ingelaste persconferentie verklaart burgemeester van Amsterdam Femke Halsema, dat het gaat om een “brute, laffe misdaad” en dat “De Vries vecht voor zijn leven.” De Amsterdamse korpschef Frank Paauw weet te melden dat er 3 verdachten zijn aangehouden. Wat hun rol precies is, wordt nog onderzocht. Demissionair minister Grapperhaus en premier Rutte verklaren “waakzaam te zijn” en met de familie mee te leven.

Coldcase

Peter R. de Vries speelt al decennialang een grote rol in de Nederlandse misdaad- en mediawereld. Voor De Telegraaf volgt hij de ontvoering van Freddy Heineken in 1983 op de voet. In 1987 verschijnt hierover het boek De ontvoering van Alfred Heineken geschreven vanuit het perspectief van Cor van Hout, 1 van de ontvoerders. Hij spoort in 1994 de nog voortvluchtige ontvoerder Frans Meijer op in Paraguay.

Hij volgt jarenlang de Puttense moordzaak. Met succes want op 24 april 2002 leidt dit tot de vrijspraak van de in 1995 tot 10 jaar cel veroordeelde Wilco Viets en Herman du Bois.

En zijn betrokkenheid bij de verdwijningszaak en de dood van Nicky Verstappen. De 11-jarige Verstappen verdwijnt op 10 augustus 1998 uit een jeugdkamp op de Brunssummerheide. Een dag later wordt hij dood aangetroffen. Ruim 20 jaar staat hij de ouders en zus van Nicky bij en helpt hij de politie met onderzoek. Dat leidt in augustus 2018 tot de aanhouding van een verdachte.

Op 23 juni 2021 lanceert De Vries de stichting Gouden Tip op waarmee hij geld hoopt in te zamelen voor de nog altijd onopgeloste zaak van Tanja Groen. Groen verdwijnt in augustus 1993. Na 28 jaar wordt er nog altijd naar haar gezocht. De Vries treedt op als vertrouwenspersoon van de ouders van Tanja.

Peter R. de Vries Misdaadverslaggever

Sinds 1995 maakt De Vries 17 jaar lang het crimeprogramma Peter R. de Vries, misdaadverslaggever. Met zijn reportages over het opsporen van misdadigers krijgt hij internationaal veel lof. Gaandeweg specialiseert het programma zich in coldcase-onderzoeken en moordzaken van kinderen.

De Vries wint met het programma diverse prijzen. In 2003 wordt hij Omroepman van het jaar en in 2009 wordt hij uitgeroepen tot mannelijke tv-persoonlijkheid van het jaar.

Natalee Holloway

Zijn grootste televisiesucces krijgt De Vries in 2008 met zijn reportage over de verdwijning van Natalee Holloway. Met ruim 7 miljoen kijkers verbreekt hij alle kijkcijferrecords. Voor de reportage wint hij de prestigieuze International Emmy Award.

Boeken en talkshows

In 2012 komt er een einde aan het misdaadprogramma, maar De Vries verdwijnt niet uit de media. Hij schrijft verschillende boeken, waaronder het autobiografische De R van Rebel, Een crimineel liegt niet altijd en De ontvoering van Alfred Heineken. Ook is hij betrokken bij de internationale verfilming van de Heineken-ontvoering. De misdaadverslaggever is ook regelmatig in talkshows zoals Jinek en RTL Boulevard te zien om daar duiding over misdaadzaken te geven.

Marengo proces

Hij schijft vaak als deskundige aan in zaken waarin hij zelf ook een grote rol speelt. Het grote liquidatieproces Marengo bijvoorbeeld, als woordvoerder van kroongetuige Nabil B.. De Vries is in dienst van het advocatenkantoor Peter Schouten die Nabil B., kroongetuige en verdachte in het Marengoproces, bijstaan. De Vries treedt voor B. onder meer op als mediawoordvoerder en vertrouwenspersoon.

(Bron: ANP, AD, RTL Nieuws)

Geef een reactie