4 van de Villa over vorstelijke momenten

4 van de Villa: over groepsgevoel in de samenleving – genderpoli, regeldruk voor sportverenigingen, bijzondere uitvaarten en comeback flipperkast

Groepsgevoel in de samenleving, dat is het thema dat deze week in de 4 van de Villa centraal staat, een podcast van Omroep MAX en NPO Radio 1. Deze aflevering gaat Jurgen van den Berg onder meer in gesprek met Rob Baarda, bestuurslid bij voetbalvereniging FC Abcoude en de toegenomen regeldruk voor sportclubs. Hij spreekt Iede Hoorn, hij is uitvaartverzorger en zorgt samen met de nabestaanden voor bijzondere uitvaarten.  Met Jim Jansen heeft Jurgen het over de comeback van de flipperkast en de subcultuur die daar omheen hangt. En met maatschappelijk werkster Bianca Franse gaat het over de documentaire de Genderpoli.

Genderpoli

In de documentaire Genderpoli volgt Ingrid Kamerling het reilen en zeilen in Genderpoli Youz in Zaandam. Transjongeren gaan daar in gesprek over hun mogelijke transitie. Ze komen bij elkaar in groepsverband en vinden daar steun. De film draaide op IDFA en staat sinds deze week op NPO Start. Jurgen gaat in gesprek met maatschappelijk werkster Bianca Franse, één van de hoofdpersonen in de documentaire.

Regeldruk voor sportverenigingen

Als we het over groepsgevoel hebben dan denk je al snel aan verenigingen en clubs. Vroeger kon je het er makkelijk bij doen; penningmeester, secretaris of voorzitter zijn van je lokale sportvereniging. Maar tegenwoordig is dat een loodzware en complexe taak geworden. En het is vrijwilligerswerk, dus bestuurders krijgen er geen vergoeding voor. Sportclubs moeten zich tegenwoordig houden aan zoveel wet- en regelgeving dat er nog maar weinig tijd overblijft voor waar het allemaal om draait: mensen lekker laten sporten. Een gesprek met Daniel Klijn, voorzitter van het Register voor Verenigingsbestuurders en Rob Baarda, bestuurslid bij voetbalvereniging FC Abcoude.

Bijzondere uitvaarten

Regeldruk is ook iets wat op je afkomt als er een naaste komt te overlijden. Gelukkig is er dan vaak een uitvaartondernemer die u daarin kan bijstaan. En uitvaartondernemers zijn allang niet meer de grijze types met een doodgravers blik. Want uitvaarten worden steeds persoonlijker en niks is te gek. Volgens uitvaartverzorger Iede Hoorn heeft hij het mooiste vak van de wereld. Hij schreef er een boek over: Leven met de dood.

 Comeback flipperkast

Groepsgevoel is iets dat Jim Jansen ervaart binnen de flipperscène, bijvoorbeeld op het NK flipperen dat hij organiseert. De flipperkast, ze stonden vroeger in elk café en in elke snackbar. Toen verdwenen ze…maar nu is er een heuse comeback van: de flipperkast. Veel mensen hebben er thuis ook ééntje staan. En het NK, ook wel de Dutch Pinball Open in Veldhoven komt eraan. Ik ga praten met hoofdredacteur van New Scientist en fervent flipperaar Jim Jansen.

Beluister hieronder de 4 van de Villa:

Of beluister de podcast op de site van NPO Radio 1. Het MAX-radioprogramma Villa VdB gepresenteerd door Jurgen van den Berg is van maandag tot en met donderdag te horen van 14.00 – 15.30 uur op NPO Radio 1.

(Foto: © MAX)

Geef een antwoord