steekschuim

Zo milieuonvriendelijk is steekschuim, maar wat zijn de alternatieven voor oase?

Steekschuim is heel handig voor het maken van kerststukjes of een bloemstuk. Het voorziet de bloemen en het groen van vocht en biedt een stevige ondergrond om ze in te bevestigen. Het is echter niet de meest milieuvriendelijke optie, aangezien het een soort plastic is en vaak eenmalig gebruikt wordt. Er zijn ook alternatieven, die u in plaats van oase kunt gebruiken.

Steekschuim afkomstig uit de olie-industrie

Al sinds de jaren 50 wordt er steekschuim gebruikt om bloemen en groen op te schikken. Het is een restproduct van de olieproductie en het bevat petrochemische stoffen als koolstof en (micro)plastics. In Nederland is het ook wel bekend als oase of oasis. Dat komt door het bedrijf Oasis, dat het in 1e instantie is gaan maken, na de ontdekking van het schuim door de eigenaar, de Amerikaan V.L. Smithers.

Biologisch steekschuim

In plaats van steekschuim dat van kunststof gemaakt is, zijn er inmiddels ook biologische varianten, die niet bij het restafval hoeven. Zoals van Oasis, dat meerdere soorten ontwikkeld heeft. Die zijn binnen 3 jaar voor 85 procent afbreekbaar en 1 soort die voor 100 procent recyclebaar is. Ook Sideau heeft een biologisch alternatief voor steekschuim ontwikkeld, dat geheel biologisch afbreekbaar is.

Gaas

Liever helemaal geen steekschuim meer gebruiken? Dan is niet geplastificeerd (kippen)gaas een goed alternatief. Daarmee kunt u bloemen en groen mooi bij elkaar houden. Vorm er een bal van of vouw het om de bovenkant van een vaas of pot, waar u het bloemstuk of het kerststukje in wilt gaan maken. U kunt het vervolgens meerdere keren hergebruiken.

schikken
Lees ook: Bloemen in een vaas schikken, zo doet u dat zelf mooi

Plakband

Maak met doorzichtig plakband een raster over de bovenkant van een vaas of pot. Daar kunt u de stelen tussen zetten. Het plakband houdt de bloemen en het groen vervolgens op hun plek. Het is wel wat minder handig bij het verversen van water, dus als u dat wel graag wilt doen, kunt u beter voor het bovenstaande gaas kiezen. Plakband wordt daarnaast van plastic gemaakt, dus ondanks dat u er minder van gebruikt dan van steekschuim, blijft dit een belasting voor het milieu. Hergebruik het dus als het even kan of kies voor onderstaande opties.

Takken en mos

In een vaas of pot kunt u kruisgewijs een aantal takken zetten, waar u mos tussen doet. Dit houdt de stelen op hun plaats.

Kerststukje of bloemstuk zonder steekschuim en water

Verschillende soorten groen en bloemen drogen mooi in en hoeven dus niet op water te worden gezet. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor bloemsoorten als gipskruid, rozen en Craspedia-bolletjes. In een eerder artikel vertellen we meer over het zelf maken van droogbloemen. Voor het groen kunt u kiezen voor onder andere eucalyptus, conifeer en grassen. Kweker en hovenier Krijn Spaan vertelt u wat u nog meer allemaal kunt gebruiken voor het maken van een kerststukje.

(Bron: archief, Afvalscheidingswijzer, Bloemenkrant.nl, Agra-wool, plukbloem.nl, oasisfloral.be, afscheidmetbloemen.nl. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie