Man maakt elektrisch scheerapparaat schoon. Hoe doet u dat het beste?

Zo maakt u een elektrisch scheerapparaat goed schoon

Behoorlijk wat mensen scheren zichzelf met een elektrisch scheerapparaat. Het grote voordeel hiervan is dat het sneller gaat dan met een scheermesje. Bovendien heeft u minder last van scheerwondjes. Het is wel belangrijk om uw elektrische scheerapparaat regelmatig schoon te maken. Maar hoe doet u dat het beste?

Voordelen van regelmatig schoonmaken

Het is vanzelfsprekend hygiënisch om uw scheerapparaat regelmatig schoon te maken. Het apparaat komt ten slotte met uw huid in aanraking en er blijven altijd wel haren of vuilresten op achter. Daarnaast zorgt het ervoor dat de mesjes langer meegaan. Regelmatig onderhoud zorgt bovendien voor een betere scheerbeurt. Hij scheert daardoor namelijk gladder en het verkleint de kans op huidirritaties.

Scheerapparaat na ieder gebruik schoonmaken

Idealiter maakt u het scheerapparaat na ieder gebruik schoon. Gelukkig hoeft dit niet lang te duren. Even de haartjes verwijderen en, indien uw scheerapparaat waterbestendig is, de scheerkop of het scheerblad zo’n 30 seconden onder de kraan afspoelen met lauw tot warm water. Controleer dus eerst goed of uw scheerapparaat waterbestendig is. Vaak staat dat op het apparaat zelf. Als u twijfelt, kunt u de gebruiksaanwijzing erbij pakken. Daar staat het in ieder geval in. Het scheerapparaat mag aanstaan tijdens het afspoelen, maar pas wel op voor uw vingers. Het blijven namelijk wel mesjes en daar kunt u een vervelende snijwond aan overhouden. Als u dat risico liever niet neemt, kunt u hem ook even uitzetten tijdens het afspoelen. Zorg er in ieder geval voor dat uw scheerapparaat niet in het stopcontact zit wanneer u het onder de kraan houdt.

scheren
Lees ook: Kunt u beter ’s ochtends of ’s avonds scheren?

Grondige schoonmaak

Eens in de zoveel tijd is het ook nodig om het scheerapparaat grondiger schoon te maken. Misschien niet uw favoriete bezigheid, maar wel belangrijk voor een langere levensduur ervan. Bij deze grondige schoonmaak is het goed om de haartjes een keer écht goed te verwijderen. Normaal gesproken schudt u de meeste haartjes er na iedere scheerbeurt even uit, maar het is nu zaak om alle haartjes weg te halen. Dit kan door de scheerkop los te maken en met de kleine borstel, die standaard bij een elektrisch scheerapparaat wordt geleverd, haartjes en ander vuil weg te borstelen. Bent u de borstel kwijtgeraakt? Geen probleem, met een oude tandenborstel lukt het ook.

Nu u al het vuil hebt verwijderd, is het tijd om hem goed af te spoelen. Controleer wederom eerst of uw apparaat waterbestendig is. Waar u hem bij voorkeur na elk gebruik kort afspoelt, mag dat af en toe wat grondiger. Gebruik eens in de zoveel tijd een milde shampoo of een speciaal reinigingsmiddel voor scheerapparaten. Laat de onderdelen nog even uit elkaar liggen na het wassen en zet hem pas weer in elkaar als alles droog is. Zo voorkomt u roestvorming. Het is verstandig om de losse onderdelen aan de lucht te laten drogen in plaats van met een doekje. De doek kan namelijk onderdeel verbuigen of pluisjes achterlaten in de scheerkop, waardoor deze minder goed werkt.

Scheermessen vervangen?

Bij dagelijks gebruik is het goed mogelijk dat de scheermessen na 1 tot 2 jaar bot worden. Het scheerapparaat slaat dan haartjes over of veroorzaakt sneller huidirritaties. Als u merkt dat de messen bot worden, kan het tijd zijn om het messensysteem te vervangen. U kunt de scheerkoppen ook laten slijpen, in plaats van nieuwe te kopen. Dat scheelt in de kosten én is milieubewuster. Sommige fabrikanten waarschuwen echter wel dat het slijpen van de scheerkoppen de precisie en levensduur kan verminderen

(Bron: Mediamarkt, Kieskeurig, Coolblue. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    Guillaume says:

    Mijn scheerapparaat van Braun maakt zichzelf (helaas) schoon, door de gemalen haartjes er tijdens het scheren uit te werpen, zodat je alleen maar de kleren hoeft uit te kloppen. Ik scheer me al tientallen jaren met Braun, en merk op dat in al die jaren het design steeds fraaier wordt, maar de kwaliteit van het apparaat steeds slechter, qua levensuur en zoals vermeld b.v. het uitwerpen van haartjes. Ik hecht niet aan het design want hoef er niet de catwalk mee op, maar wel aan de kwaliteit. Misschien een idee voor Max om ook daar eens aandacht aan te besteden.