deurmat

Zo kunt u een deurmat schoonmaken en onderhouden

Een deurmat zorgt ervoor dat er minder vuil mee in huis komt, als u, huisdieren of uw bezoek naar binnen komt. Deurmatten zijn er in allerlei soorten en maten. Van grote, degelijke droogloopmatten tot sierlijke matten in uiteenlopende motieven. Maar van allemaal wordt de werking door de vele vieze schoenen die eraan afgeveegd worden na verloop van tijd minder effectief. Zo maakt u ze dan weer schoon.

Deurmat in de wasmachine

Is de deurmat van een wasbare stof en past hij in de wasmachine, dan is dat de meest eenvoudige manier om hem te reinigen. Klop hem eerst buiten (met een mattenklopper) uit en stofzuig hem, om alvast het loszittende vuil en zand kwijt te raken. Bekijk op het wasvoorschrift hoe heet er gewassen mag worden. Op 60 graden is het meest hygiënisch, maar (de rug van) de mat kan hier niet altijd tegen. Was dan zo nodig op een lagere temperatuur. Een grote mat kan zoveel water opzuigen dat hij de trommel in disbalans brengt. In dat geval kunt u beter gebruik maken van een industriële wasmachine, zoals bijvoorbeeld bij een tankstation. Gebruik wasmiddel zonder bleekmiddelen en voeg geen wasverzachter toe. Door wasverzachter kan er namelijk minder vocht geabsorbeerd worden. Maak na het wassen het filter van de wasmachine schoon.

vloerkleed
Lees ook: Zelf vlekken en geuren verwijderen van het vloerkleed, zo doet u dat

Deurmat met de hand wassen

Is de mat te groot voor de wasmachine, dan kunt u hem eventueel ook met de hand wassen. Dit gaat het gemakkelijkste in bad als u dat heeft of anders in de douche of buiten met een tuinslang. Gebruik als het materiaal het kan hebben bijvoorbeeld een borstel om het vuil er goed uit te krijgen.

Goed laten drogen

Laat de mat zowel als hij uit de wasmachine komt of met de hand gewassen is goed drogen voor u hem weer bij de deur neerlegt. Centrifugeer hem daarvoor op een lage stand en / of laat hem aan de lijn of over de verwarming drogen. Leg de mat niet in zon te drogen, vanwege het risico op verkleuring.

Met een tapijt- of stoomreiniger

Een erg vieze deurmat die daar geschikt voor is kunt u ook eventueel met een tapijt- of stoomreiniger schoonmaken.

schoenen
Lees ook: Hoe vies is het om schoenen aan te houden in huis?

Rubberen en kokosmatten reinigen

Rubberen en kokosmatten zijn niet geschikt om in de wasmachine te wassen, maar zijn redelijk eenvoudig te reinigen. Een rubberen deurmat kunt u uitkloppen en het vuil er met een sopje vanaf halen. Rubberen deurmatten zijn niet bestand tegen olie, loog en vet. Gebruik daarom een niet-alkalisch middel, dat geschikt is voor rubber. U kunt ook de tuinslang of hogedrukspuit gebruiken om de mat te reinigen. Een kokosmat kunt u stofzuigen en uitkloppen. Vlekken kunt u met wat lauw water en een harde borstel aanpakken. Blijkt de vlek wat hardnekkiger te zijn, dan kunt u een scheutje azijn aan het water toevoegen en de vlek hiermee deppen. Laat vervolgens goed drogen om schimmelen te voorkomen. Vanwege deze reden zijn dit soort matten dan ook minder geschikt om in de vrije buitenlucht hun dienst te doen. Plaats ze daarom liever binnen of buiten onder een afdak.

Tussendoor onderhouden

Om een deurmat tussendoor zo schoon mogelijk te houden, kunt u hem regelmatig uitkloppen. Als u die heeft, met een mattenklopper. Leg de mat vervolgens andersom. Dan valt het meeste stof en klein vuil er wel uit. Stofzuig de ondergrond en mat vervolgens. Pak kleine, nieuwe vlekken meteen aan, door die met wat water en eventueel zeep te verwijderen. Dep na met een droge doek.

(Bron: Deurmat24, Cleanipedia, Roomed, Voetenvegertje, RTL Nieuws. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (3)

  Muisje6 says:

  Wij kunnen voor 2 euro, bij onze autowasstraat, o.a. de automatten, maar ook de deurmatten van ons huis,
  prima schoonwassen door een soort wasapparaat, speciaal hiervoor geschikt en ze zijn brandschoon daarna.

  Riny6 says:

  onze deurmat is een droog loop mat,een oude van de AH. Wordt nooit gewassen ,alleen zuigen.

  Tuintje 41 says:

  Een ouderwetse manier is om een deurmat met de gebruikte kant in verse sneeuw te leggen; uiteraard eerst uitkloppen en stofzuigen. En nu maar hopen dat we sneeuw krijgen.