boomstronk

Zo kunt u een boomstronk uit de tuin verwijderen

Des te groter een boom, des te forser vaak ook de boomstronk die achterblijft. En die kan flink in de weg zitten. Het verwijderen ervan kan dan een flinke uitdaging zijn. We zetten tips op een rij om de klus te klaren.

Vergunning nodig om te kappen?

Voordat u een boomstronk verwijdert, is er eerst nog een boom te kappen. Daarbij is het goed om te weten dat het kappen van bomen niet zomaar in elke gemeente is toegestaan. Ook niet als de boom zich op uw eigen grond bevindt. In sommige gevallen moet u een vergunning aanvragen en in andere gevallen moet u een kap alleen melden. Via het Omgevingsloket kunt u een online vergunningscheck doen. Hierdoor wordt duidelijk of u een vergunning nodig heeft (omgevingsvergunningsplichtig), geen vergunning nodig heeft, of dat u de kap moet melden. U kunt de regels ook navragen bij uw gemeente.

Boomstronk uitgraven

Bij een kleinere boomstronk werkt het goed om de grond rondom de stronk af te graven, zodat die goed vrij komt te liggen. Zaag eventuele dikke wortels met een (ketting)zaag door of probeer ze met een bijl los te slaan. Ook een kleinere stronk kan nog flink zwaar zijn, dus het is niet altijd mogelijk hem er in uw eentje uit te tillen. Roep daarom zo mogelijk hulp in of maak gebruik van een machine. Die kunt u daar eventueel voor huren. Kiest u ervoor de stronk uit het gat te tillen, dan is het handig als u bij het verwijderen van de boom de stam niet te laag afzaagt. U kunt het restant dan namelijk als hefboom gebruiken.

uitgraven

graafschade
Lees ook: Aan het werk in de tuin? Zo vermijdt u dure graafschade

Boomstronk eruit trekken

Wanneer u de beschikking heeft over een sterk voertuig, zoals een tractor of een auto, dan kunt u een boomstronk ook verwijderen, door hem uit de grond te trekken. Doe dit echter niet als het om een diep wortelende boom gaat. In het geval van een jonge boom, of een oppervlakkig wortelende boom kan het wel een optie zijn. Bevestig de ketting zo laag mogelijk om de boomstronk en zorg dat die van een niet elastisch materiaal gemaakt is. Zoals een spanband. Anders bestaat het risico dat de stronk richting het voertuig katapulteert, wat erg gevaarlijk is.

boomstronkStobbenfrees

Bij een grotere boomstronk kunt er ook voor kiezen om een stobbenfrees te huren. Deze machine vermaalt de stronk en bijbehorende wortels effectief, tot wel 50 centimeter diep in de grond. Zo diep is echter meestal niet noodzakelijk. Alleen wanneer u op dezelfde plek een nieuwe boom wilt planten, of er een schutting plaatst, is dit aan te raden. Anders kunt u zo’n 20 tot 30 centimeter diepte aanhouden. Bij 20 centimeter kunt u er bestrating overheen leggen. En bij 25 tot 30 centimeter kunt u er een gazon of beplanting op aanbrengen.

De vermaalde delen die na het frezen achterblijven, verrijken de bodem bovendien. Op de redactie van MAX Vandaag hebben we er ervaring mee. Het is goed te doen, maar wel een behoorlijk zwaar klusje. Ziet u dit niet zitten, dan kunt u er ook iemand voor inhuren, maar hier zijn, net zoals aan de huur van de machine, dan wel kosten aan verbonden.

boomstronkBoomstronk behouden

Staat de boomstronk u niet teveel in de weg, dan kunt u ook nog overwegen hem gewoon te laten staan. Uiteindelijk zal hij (na vele jaren) uit zichzelf verdwijnen, maar tot die tijd kunt u hem onderdeel van uw tuin maken. U kunt hem bijvoorbeeld gebruiken als zitje of voederplek voor vogels. Of u gebruikt hem als tafel, door er een blad op te plaatsen.

boomstronk

(Bron: VT Wonen, Juridisch loket, stronkweghalen.nl, Hubo, hovenier.nl. Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie