terracotta

Witte vlekken op terracotta potten: zo komt u er vanaf

Bij de aanschaf zien terracotta potten er piekfijn uit, maar na verloop van tijd kunnen er aan de binnen- en buitenkant witte vlekken verschijnen. Hoe komt dat en: hoe komt u er vanaf?

Hoe ontstaan de witte vlekken op terracotta potten?

Als er witte vlekken ontstaan op terracotta potten, dan wordt dat meestal veroorzaakt door het water dat u geeft. In kraanwater zitten namelijk allerlei mineralen als ook kalk, wat tijdens het water geven door de pot opgenomen wordt. Als de pot dan weer opdroogt blijven de witte resten achter. Bij regenwater is dat veel minder het geval, dus u kunt overwegen planten in potten van terracotta alleen regenwater of gedestilleerd water te geven. Een regenton kan handig zijn om water op te vangen, als u hier de gelegenheid voor heeft. Al zijn de vlekken nooit helemaal te voorkomen als u ook plantenmest gebruikt, want ook daarin zitten stoffen die afzetting kunnen veroorzaken. Een organische voeding is daarbij weer een betere optie dan een chemisch voedingsmiddel.

terracotta

Zo komt u er vanaf

De kalkafzetting geeft de terracotta potten een verweerde look, die overigens ook best mooi kan zijn. Sommige mensen houden er juist van en verouderen hun potten zelfs voor het gewenste effect. Maar wilt u er toch liever vanaf, dan is het wel mogelijk de witte vlekken te verwijderen. Haal eventuele planten uit de potten en verwijder eventuele aarde-resten. Schrob vervolgens de kalk vlekken eraf met een oplossing van water en azijn. Lukt dit niet in 1 keer, herhaal het proces dan nog een keer. U kunt eventueel meteen van de gelegenheid gebruik maken om de plant van nieuwe aarde te voorzien of zo nodig in een grotere pot te zetten.

Bleekwater

Een andere methode is door 1 deel bleekwater in 10 delen water op te lossen en de lege potten hierin te plaatsen tot ze helemaal volgezogen zijn. Laat de potten vervolgens aan de lucht drogen en schrob eventuele achtergebleven restjes weg. Hanteer deze methode niet te vaak, want bleek kan de pot op den duur aantasten.

terracotta

(Bron: Roomed, VT Wonen, Gardening Channel, Get Busy Gardening)

Geef een reactie