aspirine

Werkt aspirine ook om planten te genezen en beter te laten groeien? De meningen zijn verdeeld

Aspirine werkt bij mensen koortsverlagend, ontstekingsremmend en pijnstillend. Het gebruik bij planten is wat minder bekend, maar er wordt wel gezegd dat het de gezondheid van gewassen kan verbeteren en dat ze er sneller door groeien. Er zijn verschillende onderzoeken naar gedaan en de uitkomsten zijn niet eenduidig. Wat klopt er wel en niet?

Werkt aspirine om de weerstand van planten te verhogen?

Aspirine bevat de stof acetylsalicylzuur, afkomstig van salicylzuur. Sommige planten maken zelf ook kleine hoeveelheden salicylzuur aan bij gevaar. Het helpt ze bij bedreigingen door onder andere insecten, een tekort aan water, ziekte en voedselgebrek. Het komt bijvoorbeeld van nature voor in wilgenbast. Tijdens verschillende onderzoeken is gebleken dat het toedienen van een verdunde oplossing met aspirinewater ervoor zorgt dat planten sneller groeien. En in het geval van de moestuin een grotere opbrengst oplevert. Daarnaast lijkt het soms de weerstand van planten te verhogen tegen ziekte en plagen. Andere onderzoeken hebben echter geen voordelen kunnen vinden.

Werkt het om aspirine aan snijbloemen te geven?

Er zijn ook mensen die zweren bij het gebruik van aspirine in het geval van een boeket bloemen. Er zijn ervaringen bekend dat snijbloemen langer vers blijven door een tablet aan het water in de vaas toe te voegen. Maar we zijn ook een test tegengekomen van een bloemist, die 5 verschillende methodes uitgeprobeerd heeft om bloemen vers te houden. Waaronder het toevoegen van chloor of een tablet aspirine. Met de aspirine bleken de stelen grijs uit te slaan. Wilt u zelf liever geen medicijn voor uw bloemen gebruiken, dan voldoet schoon water met snijbloemenvoedsel goed. In een eerder artikel geven we nog vele andere tips om uw bloemen langer vers te houden.

pijnstillers
Lees ook: Wat is het verschil tussen aspirine, paracetamol en ibuprofen?

Aspirine niet altijd effectief

Er zijn op internet dus verschillende positieve ervaringen te vinden over het gebruik van aspirine op planten. Toch zijn er ook minder positieve verhalen. Zo is voor het tijdschrift Landleven bijvoorbeeld getest wat de teelt van tomaten het meest stimuleert. Van de 13 onderzochte methodes, is besproeien met een oplossing van aspirine op de 11e plek beland.

Zelf uitproberen

Wilt u het zelf eens uitproberen, gebruik dan bijvoorbeeld tabletten die tegen de houdbaarheidsdatum aan zitten, of daar net overheen. Op die manier verspilt u sowieso geen medicijnen, aangezien u ze anders toch uiteindelijk weg moet doen.

Los 1 tablet volledig op in 1 liter water en doe het mengsel in een plantenspuit. Spuit zowel de bladeren als de stengels van de plant ermee in. Niet alle planten reageren er even goed op, met bijvoorbeeld verbrande bladeren of beschadiging van de wortels tot gevolg. Wees dus voorzichtig met de dosering en probeer het eerst op een klein gedeelte van de plant uit. Om die reden kunt u de planten er ook het beste mee inspuiten wanneer de zon niet op ze schijnt. Zomers dus bijvoorbeeld vroeg in de morgen of bij zonsondergang. Dit zorgt er ook voor dat bestuivers, zoals bijen, er geen hinder van ondervinden.

Heeft u het al eens uitgeprobeerd en zo ja, wat zijn uw ervaringen ermee? 

(Bron: archief, Creativo, Landleven, Gardening Square, stadstuinieren.nl, nieuwsblad.be, voedingiskracht.nl. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie