buitengesloten

Dit kunt u doen als u uzelf heeft buitengesloten

U staat buiten, de deur is dicht en de sleutel ligt nog binnen. Buitengesloten raken is nooit fijn, maar er is is altijd wat aan te doen. Welke opties u heeft? Wij sommen er een aantal op.

Telefoon bij de hand? Bel een bekende

Als u uzelf heeft buitengesloten en er geen sleutel meer in de deur zit, kun u proberen om een bekende te bellen die in het bezit is van een reservesleutel. Dit is de ideale oplossing, maar u heeft wel een beetje geluk nodig. Degene met de sleutel moet immers wel thuis zijn.

Heeft u geen reservesleutel bij iemand bij u in de buurt liggen? Bij wijze van voorzorgsmaatregel kan het handig zijn dit wel te doen.

Openen van binnenuit

Valt uw deur niet automatisch in het slot en heeft u een brievenbus in uw deur? U kunt proberen een lang, stevig voorwerp door uw brievenbus te steken en hiermee de klink naar beneden te doen. Zo opent u de deur van binnenuit. Een stevige, niet al te lange tak kan al wonderen doen. Als u dit zelf niet voor elkaar krijgt, kunt u wellicht 1 van uw buren vragen om u hierbij te helpen.

Een methode die ook kan worden gebruikt, is het zogenoemde flipperen. Als de deur niet op slot is, kunt u met een stukje hard plastic proberen de deze te openen. Duw zachtjes tegen de deur terwijl u dit doet en met een beetje geluk gaat-ie dan open.

Staat er een raam open?

Staat er op de beneden verdieping een raam open? U kunt proberen om hier doorheen te klimmen. Doe dit uiteraard alleen als u uzelf hier lichamelijk toe in staat acht en vraag altijd hulp voordat u dit doet. Zo’n klim door het raam wordt toch een stuk eenvoudiger als u het keukentrapje van de buurman of buurvrouw kan lenen en hij of zij u ondersteunt tijdens uw poging.

Bel een goede slotenmaker

Als u bovenstaande opties liever niet of niet kan proberen toepast, kunt u ook een slotenmaker bellen. Zij kunnen uw deur heel gemakkelijk open krijgen. Let wel goed op welke slotenmaker u benaderd. Ga niet voor de eerste de beste, maar contacteer er eentje die gecertificeerd is. Er zijn veel malafide slotenmakers actief die enorme bedragen vragen voor uw diensten. Honderden euro’s voor 5 minuten werk is geen uitzondering. De Consumentenbond adviseert met een bedrijf in zee te gaan dat is aangesloten bij het Nederlandse Sleutel- en Slotenspecialisten Gilde. Dit is de brancheorganisatie voor erkende slotenmakers.

Duurt het te lang? Regel onderdak

Soms kan buitengesloten zijn uren duren. Als u het vermoeden heeft dat het niet snel opgelost zal zijn, is het verstandig om uit te kijken naar een plek waar u in de tussentijd kunt verblijven. wacht niet te lang met dit regelen, want het kan natuurlijk zijn dat u een aantal mensen moet benaderen voordat u een plek heeft gevonden waar u zolang kan blijven.

(Bron: Consumentenbond, Interpolis, archief, Klus & co)

Geef een reactie

Reacties (5)

  Gerard van der Meulen says:

  onlangs had mijn boven buurvrouw zich buitengesloten via de woningbouw en is er een aannemer gekomen met een ladder en ze was vlot geholpen , verstandig om van te voren afspraken te maken met een goede sleulel zaak in de regio daar is een hoop mogelijk ook buiten kantoor uren . Zelf heb ik een geheimplekje met de sleutel niet onder de mat en die bloempot. Als je thuis bent sleutels nooit in het slot laten maar op een haakje naast de deur ivm brand of andere problemen

  profiel-verwijderd says:

  Wanneer u de deur met een voorwerp via de brievenbus kunt openen en/of met een pasje open kunt “flipperen” is de deur in feite slecht beveiligd. Inklimmen kan zomaar tot gevolg hebben dat de politie even komt kijken😬.
  Ook is zeker af te raden om, wanneer u via google een slotenmaker opzoekt, niet meteen het eerste bedrijf te bellen dat zichtbaar is in google. Die komen snel maar rekenen zeker ook de hoofdprijs. Beter is het om een plaatselijke vakman op te zoeken. Uw telefoon moet niet ook binnen liggen trouwens🤓. Het beste is inderdaad om een reserve sleutel bij een bekende of bij een goede buur te hebben.

  johanna78 says:

  Vroeg of laat overkomt dat iedereen. Ik heb op een geheime plek in de tuin een sleutel liggen.
  Werkt perfect. Echter zorg wel dat er aan de binnenkant van de voor-of achterdeur geen sleutel in het slot zit.

  efbuijinck says:

  Ook ik heb ergens een sleutel verborgen. Nee niet onder de deurmat of op het randje boven de deur. Deze geheime plaats hoeft helemaal niet in je eigen tuin te zijn. Zorg wel dat de sleutel roestveilig is verpakt. Een waterdicht medicijnbuisje bijv. En neem niet een te openbare plek. Desnoods een straat verderop. Als U het maar weet te vinden. En beter na noodgebruik een totaal andere plek ervoor uitzoeken.

  InekeGF says:

  Je kunt ook een sleutelkastje met cijfercode naast de deur of in de schuur/garage plaatsen