slotenmaker

Pas op voor onbetrouwbare slotenmakers

Stel, uw voordeur valt dicht en de sleutel ligt nog binnen. Een slotenmaker is vaak de enige die dit probleem kan oplossen. Helaas zijn niet alle slotenmakers te vertrouwen en rekenen zij soms enorm hoge bedragen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de Consumentenbond.

Oplichterij

Het onderzoek stelt dat mensen er goed aan doen om geen slotenmaker te bellen met een betaalde advertentie op een online zoekmachine of De Gouden Gids. Dit zijn vaak bedrijven die er op uit zijn om consumenten op te lichten aan de hand van babbeltrucs.

Intimidatie

Zo komen de werknemers van deze ondernemingen altijd met z’n tweeën naar een klus, iets wat intimiderend over kan komen. Vervolgens kan het slot opzettelijk kapot worden gemaakt, zodat er een nieuw exemplaar in moet en de rekening oploopt. De onderzoeksresultaten laten zien dat rekeningen van 1000 euro niet ongewoon zijn, terwijl het openmaken van een slot normaal tot 90 euro kost.

Wat te doen?

Geadviseerd wordt om altijd de lokale slotenmaker te bellen als u een probleem met uw sloten heeft. Raakt u toch verzeild in een situatie waarin een medewerker van een slotenbedrijf u een te hoog bedrag wil laten betalen voor de verleende diensten, trek dan absoluut niet de portemonnee. Het advies is om de politie te bellen via 112, want het is een noodsituatie.

Babbeltrucs

Malafide slotenmakers zijn niet de enigen die babbeltrucs gebruiken om burgers geld afhandig te maken. De trucs worden veelvuldig gebruikt door (cyber)criminelen en zijn soms zo vernuftig dat u niet eens in de gaten heeft dat iemand u probeert te misleiden. Vooral ouderen zijn het slachtoffer, omdat zij over het algemeen goed gelovig zijn. Verschillende gemeenten proberen hun inwoners alerter te maken op babbeltrucs. Zo loopt in Rotterdam sinds vorig  jaar het project Senioren & Veiligheid. Meer weten over babbeltrucs? Wij helpen u graag verder.

(Bron: Consumentenbond, Nu.nl)

Geef een reactie