beveiligingscamera

Wat mag u wel en niet filmen met uw beveiligingscamera?

Steeds meer Nederlanders kopen een beveiligingscamera die ze aan hun huis hangen. Niets mis mee, zolang degene met de camera zich aan de regels houdt. Maar wat zijn die regels eigenlijk?

Sticker op de deur en aanmelden bij de politie

Wie een camera voor de beveiliging van huis of tuin heeft aangeschaft, moet op een aantal dingen letten. Allereerst moet het kenbaar worden gemaakt met een bordje of sticker dat er gefilmd wordt rondom het pand. Als de camera en het bordje of sticker er eenmaal hangen, is het verstandig om de camera te laten registeren bij Camera in Beeld. Dat is een systeem waardoor de politie de locaties van alle Nederlandse beveiligingscamera’s kan zien. Live meekijken gebeurt niet, maar mocht er iets gebeuren, dan kan de politie eenvoudig zien of er in de buurt een camera hangt en de beelden opvragen. Aanmelden voor dit programma is overigens niet verplicht, maar wel handig.

Vermijd de openbare weg

Als dit allemaal geregeld is, kan de camera aangezet worden. Hierbij zijn er een paar dingen erg belangrijk. Zo moet de openbare weg zoveel mogelijk uit beeld blijven. Gebeurt dit niet? dan schendt de camera de privacy van passanten en mogelijke buren. Er zijn echter wel uitzonderingen waarbij het filmen van de openbare weg wel mag, bijvoorbeeld als de camera is gericht op een carport. Die bevinden zich vaak dichtbij de stoep, wat natuurlijk openbare weg is, maar in zo’n geval is het filmen daarvan onvermijdelijk. Bij twijfel over of de camera te veel van de openbare weg filmt, is het verstandig om contact op te nemen met de Autoriteit Persoonsgegevens. Zij kan vvertellen wat wel en wat niet mag.

Autoriteit Persoonsgegevens

Aankloppen bij de Autoriteit Persoonsgegevens is ook een goed idee als de buren het niet zo nauw neemt met de regels rondom particuliere beveiligingscamera’s. Doe dit wel pas als u er samen echt niet uitkomt. Het indienen van een klacht bij de autoriteit is altijd met resultaat, want sinds de invoering van de nieuwe privacywet in mei 2018 is zij verplicht om alle meldingen die binnenkomen te behandelen.

(Bron: Autoriteit persoonsgegevens, politie, Algemeen Dagblad)

Geef een antwoord

Reactie

  1. oosterwijck says:

    Kort gezegd: U mag niks en de overheid mag alles. Als U uw neus buiten de deur steekt wordt u met camera’s gevolgd. Maar als U een camera installeert, moet U aan allerlei eisen voldoen. Veel mensen denken hier te lichtzinnig over, maar U wordt voortdurend gezien door camera’s, van de overheid, op de openbare weg. Dit komt soms tot uiting, als er iemand slachtoffer wordt van een misdrijf, bijvoorbeeld een vechtpartij in een winkelstraat of uitgaansstraat. Dan wordt het hele gebeuren getoond bij “Opsporing verzocht”. Dan zien we de misdaad bij “Opsporing verzocht”, en zien we de dader vanaf de crimesite terug naar huis lopen, naar binnen gaan, een douche nemen en in bed kruipen. En dan wordt de bevolking gevraagd: ” Wie was getuige? “