ID-kaart

Binnen 2 jaar verplicht vingerafdruk op ID-kaart

In navolging op het paspoort komen er ook 2 vingerafdrukken op de chip van de identiteitskaart (ID-kaart) te staan. Hier hebben de onderhandelaars van de lidstaten van het Europees Parlement dinsdag 19 februari 2019 een akkoord over bereikt. De invoering heeft nog wat voeten in aarde, maar over 2 jaar moeten alle nieuwe ID-kaarten voorzien zijn van de vingerafdrukken.

Voorwaarden ID-kaart

Een ID-kaart moet aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo moet de kaart binnen de EU overal hetzelfde formaat hebben (creditkaartformaat), moet er een landcode en foto op staan. In Nederland is de vingerafdruk afdruk al enige jaren verplicht geweest, maar die is 5 jaar geleden afgeschaft omdat het geen Europese verplichting is. Voor alle EU-landen gelden al wel de verplichte vingerafdruk in het paspoort.

Tegengaan document- en identiteitsfraude

Een belangrijke motivatie voor het invoeren van de maatregel is het tegengaan van document- en identiteitsfraude door criminelen en terroristen. Maar er is ook weerstand tegen de invoering van de verplichte vingerafdruk, met name vanwege de privacy. Vooral de sociaaldemocraten zijn tegen en reageren teleurgesteld over het akkoord. Het voltallige parlement moet het akkoord nog formeel goedkeuren.

Geldigheid

Bestaande kaarten verliezen hun geldigheid in principe 10 jaar na de inwerkingtreding van de wet. Voor de onveiligste kaarten, die bijvoorbeeld niet elektronisch uitleesbaar zijn, is dat 5 jaar. De nieuwe ID-kaarten zijn minimaal 5 en maximaal 10 jaar geldig.

(Bron: AD)

Geef een reactie