Licuala grandis

Waaierpalm: Licuala grandis

De Licuala waaierpalm is net nog wat indrukwekkender dan zijn ‘kleine broer’ de Livistona. Eén voor één ontvouwen zich grote, waaiervormige bladeren, waarmee deze palm een prachtige blikvanger vormt in huis. Hij wordt ook wel als stralenpalm verkocht.

Standplaats

Deze tropische plant staat graag op een warm plekje, waar het minstens 15 graden blijft. Hij heeft veel licht nodig, maar plaats hem niet op een plek waar hij de hele dag in de zon staat, want dat is teveel van het goede. Vermijd daarnaast dat hij op de tocht staat, want dan zal hij gaan kwijnen.

Water geven

De Licuala waaierpalm staat graag met zijn wortels in constant licht vochtige grond, maar zeker niet in een laag water. In de praktijk heeft hij ongeveer eens per week water nodig. Gezien zijn voorkeur voor een hoge luchtvochtigheid, doet u er goed aan zijn blad regelmatig te sproeien. Bij voorkeur met kalkarm water op kamertemperatuur. Ontstaan er toch kalkvlekjes op het blad, neem zijn bladeren dan af met een vochtige doek.

In de lente en zomer eens per maand plantenvoeding voor palmen geven.

Licuala grandis

Verpotten

Verpot de Licuala waaierpalm elke 2 á 3 jaar of voorzie hem dan alleen van een verse laag potgrond als zijn wortels de pot nog niet helemaal opgevuld hebben.

Snoeien

Deze waaierpalm vormt een stam, waarbij de oudste bladeren steeds zullen verdorren. Die kunt u dan onderaan de stam uit de plant knippen. Verdere snoei is niet nodig. Eventueel kunt u wat extra blad knippen om hem in toom te houden, maar zorg daarbij dat zijn mooie vorm niet verloren gaat.

Geef een reactie